Radičová hármast adott a kormánynak

Hármassal értékeli saját kormányát Iveta Radičová kormányfő. A Sme napilapnak adott interjújában beszélt a kabinet egy évéről, Gašparovič államfővel való viszonyáról, és arról, szereti-e a sajtót. A napilap nemrég csaknem 50 embert kért fel arra, értékeljék a kormány egy évét. A kabinet hármast kapott az ankéton, s Radičová ezzel egyetért. „Nagyon szigorú tanár voltam, tehát egyetértek” – jegyezte meg.

Hármassal értékeli saját kormányát Iveta Radičová kormányfő. A Sme napilapnak adott interjújában beszélt a kabinet egy évéről, Gašparovič államfővel való viszonyáról, és arról, szereti-e a sajtót. A napilap nemrég csaknem 50 embert kért fel arra, értékeljék a kormány egy évét. A kabinet hármast kapott az ankéton, s Radičová ezzel egyetért. „Nagyon szigorú tanár voltam, tehát egyetértek” – jegyezte meg.

Rossz jegy az oktatásügynek

Kiemelte: akadályokat emelnek a korrupció elé, ezt pedig még Herman van Rompuy EU-elnök is értékelte. „Gyorsan csináltuk, és működik” – jelentette ki Radičová. Hozzátette, hogy egyest érdemelnek még az igazságszolgáltatásban elért reformok, a vállalkozói környezet javulása, a munkanélküliség csökkenése és az emelkedő foglalkoztatottság.

Kettest kapott a kormányfőtől az autópálya-építés, mert bár tovább építenek, majdnem egy évig tartott, míg sikerült felülvizsgálni vagy eltörölni egyes előnytelen szerződéseket. Kettes és hármas közötti érdemjegyet kapott Radičovától az egészségügy rossz jegyet kapott azonban az oktatásügy. „Az OKS ezt salamoni módon nullával oldotta meg. Én azért adok rossz jegyet, mert nem indult el a reform. Nem mintha valamit rosszul csináltak volna, ám nem tették meg az a fontos dolgot, amit elvártak tőlük” – mondta. Gyorsítani szeretné az oktatási reformot, s szerinte Jurzyca miniszter alkalmas lesz erre. „Már megértette, hogy döntenie kell azon az áron is, hogy a javaslat talán nem lesz teljesen tökéletes, az ő elképzelései szerint való” – tette hozzá.

Nem irigyli a pénzügyminisztert

Elmondása szerint az emberek általában azokat a minisztereket szeretik a legkevésbé, akik a pénzről döntenek. Ivan Mikloš pénzügyminiszternek azonban mégis jó jegyet ad. „Csak azt mondom, nem irigylem őt, egy másodpercre sem. A kormány legnehezebb posztja az övé, mindenki darázsként támadja. Ő is megerősítheti, hogy a kormányban védem őt, ahogy erőmből telik” – mondta Radičová.

Radičová az interjúban elmondta: a koalíciós pártok legerősebb tiltakozását a járulékreformról szóló döntés váltotta ki, ez még a maga módján máig kitart. A koalíció legnagyobb politikai hibájaként a főügyészválasztást jelölte meg. Elmondása szerint nehéz lezárt ügyként kezelni a dolgot, ugyanis az Alkotmánybíróság lépéseit nehéz megjósolni. Meg van azonban győződve róla, hogy Jozef Čentéš koalíciós jelöltet teljesen szabályosan választotta meg a parlament a legutóbbi titkos szavazáson.

Gašparovič hihetetlen ütemben dobálja vissza a törvényeket

A kormányfő legutóbb a jégkorong-vb egyik meccsén találkozott Ivan Gašparovič államfővel. Arra a kérdésre, milyen emlék ez számára, azt válaszolta, ezt az esetet nem kommentálja. „Nem is fogom, mindenesetre az én részemről nem kellemes emlék” – tette hozzá. Leszögezte: kettejük között nincs háború, ám úgy tűnik, az államfő a koalíció törvényeinek üzent hadat.

„Hihetetlen az a tempó, amivel visszaadja a törvényeinket. Neki meg kell őriznie a törvények tisztaságát, és ha így történik, az nagyszerű. Minél több az ellenőrzés, az annál jobb a jogérvényesítés szempontjából. Számomra azonban elfogadhatatlan, hogy a sajtótörvényt a „jó erkölcsök” szókapcsolat miatt adta vissza. Fico ideje alatt nyolc olyan törvényt írt alá, melyekben szerepelt ez a kifejezés, akkor nem voltak kifogásai” – mondta a kormányfő.

Szereti az újságírókat

A Sme ankétjának válaszadói szerint a jelenlegi kormány szürkének, jelentéktelennek tűnik. Radičová polgárként azt mondja: jó, ha a kormány jelentéktelen. „Egész életemben ezt kívántam – hogy a médián keresztül ne idegesítsenek a politikusok” – mondta. Hozzátette azonban: a kormány korrupcióellenes programjáról érdeklődve kormányfők és amerikai politikusok látogatják meg. „A pozitív információk nem keltenek visszhangot. Természetesnek vesszük őket. Olyan ez, mint az újságcikkek címei. Ha tárgyilagosak, ki kattint rá? Ugyanez érvényes a politikában is” – mondta.

Radičová elmondta: minden nap olvas újságot. „A szóvivőm már bánja, hogy rábeszélt az iPadra. Mire reggel beérek, már mindent átfutottam” – mondta az interjúban. Robert Ficóval ellentétben a kormányfő szereti az újságírókat. „Itt-ott jól szórakozom, itt-ott nevetek, olykor felhúzom magam. De csak befelé” – tette hozzá.

Kitekintő / Bumm.sk / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »