Növekvő munkanélküliség az USA-ban

A vállalatok, cégek egyre kevesebb munkahelyet nyújtanak az amerikai lakosok számára, ezzel növelve a munkanélküliségi rátát. Közgazdászok szerint ez még nem jelenti a recesszióba való visszaesést, azonban a gazdasági válságból való kilábalás a mélypontjához jutott el.

Egyre több a munkanélküli

A Munkaügyi Minisztérium adatai szerint júniusban a munkáltatók körülbelül 18 ezer új munkahelyet hoztak létre az Amerikai Egyesült Államokban, míg májusban ez az adat még 25 ezer  volt. Ennek köszönhetően a májusi 9,1 százalékról 9,2 százalékra növekedett a munkanélküliség. Elemzők szerint a megfelelő gazdasági fejlődéshez havonta 150 ezer új munkahelyre lenne szükség – számol be a The New York Times.

A kormány havi értékelése azt is megmutatta, hogy az építészet, a pénzügy és az alkalmi munkák területén csökkent a foglalkoztatottak száma. Ráadásul az olyan fontos tényezők, mint a fizetés, valamint a munkaórák száma is mérséklődtek.

Jelenleg 14,1 millió munkanélküli van az USA-ban, közülük több mint 6 millióan már hat hónapja keresnek állást. Ha a részmunkaidőben dolgozókat, valamint azon személyeket, akik már nem keresnek munkát, is beleszámoljuk, akkor a széles körű munkanélküliség 16,2 százalékos.

A munkanélküliség növekedése azonban nem gyakorolt jelentősebb hatást az értéktőzsde alakulására, sőt a legtöbb cég esetében nőttek a profitok. Ez erősítheti azon kétségeket, amelyek szerint a vállalatok számára fontosoabb a profit és az új eszközökbe, technikába való befektetés, mint az újabb munkerő alkalmazása.

A közgazdászok eddig még nem jósolták meg a recesszióba való azonnali visszaesést. Az európai válságos pénzügyi helyzet, Barack Obama és a Kongresszus költségek csökkentésére való koncentrálása, valamint a kínai gazdasági növekedés lelassulása miatt azonban a legtöbb elemző arra következtet, hogy az USA gazdasága csak kis mértékben fog fejlődni.

A republikánusok Barack Obamát és a demokratákat okolják a magas munkanélküliségért. John Boehner, a Képviselőház elnöke szerint az olajfúrás tilalmának megszüntetése, valamint a szabályozások csökkentése növelné a munkahelyek számát.

Az Obama-adminisztráció válasza

Barack Obama szerint megoldást jelenthetne a munkanélküliség problémájára, ha a Kongresszus kiterjesztené a tavaly decemberben elfogadott, alkalmazottakra vonatkozó adócsökkentést. Ezen kívül fontos lenne még a függőben lévő kereskedelmi megállapodások elfogadása, amelyek segítségével új munkahelyek jöhetnének létre.

Az Obama-adminisztráció bejelentett egy új programot, amely segítséget fog nyújtani azon amerikai lakosok számára, akik a munkanélküliség problémája miatt nem tudják fizetni a jelzáloghitelt – számol be a The New York Times. Ennek köszönhetően az alkalmas személyeknek egy évig nem kell majd a hitelt fizetniük, amíg nem találnak állást. Ez a program azonban nem fog a nagy jelzáloghitelt nyújtó cégekre, a Freddie Mac-re és a Fannie Mae-re vonatkozni. Így a jelzáloghitelt felvevőknek körülbelül a fele nem vehet majd részt a programban.

A kormány által nyújtott programok többségével az a probléma, hogy a vártnál kevesebben jelentkeznek rá. A Home Affordable Modification program célja az olyan hitelt felvett személyek segítése, akiknek a hitel havi visszafizetési rátája hirtelen megnövekedett. Az Obama-adminisztráció azt remélte, hogy ez a program körülbelül három-négy millió amerikai életét fogja megkönnyíteni. Ennek ellenére a programot csupán 730 ezren vették igénybe. Ráadásul a Kongresszus 46 milliárd dollárt különített el a gazdasági válság nehézségeinek kezelésére, azonban ebből az összegből az adminisztráció eddig mindössze 2 milliárdot használt fel.

Fülep Ágnes

Friss hírek