Szlovákia: nyilvánosak a kisebbségi kulturális támogatások

Nyilvánosságra hozták Szlovákiában a kisebbségi kulturális támogatások listáját. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint igazságtalanul osztották el a pénzt, a tárca illetékesei szerint szakmai szempontokat vettek figyelembe a támogatások elosztásánál.

Sok pályázó, kevés forrás

Pályázatban idén sem volt hiány. A kormányhivatalhoz összesen 1734 pályázatot nyújtottak be, melyeken 15 192 644 euróra tartottak igényt (ez összesen mintegy 457 millió koronának felel meg). A megítélt támogatások összege ugyanakkor csak 3 994 270 eurót fed le, azaz 120 millió koronát – tehát a kért összeg negyedét ítélték meg a pályázatért folyamodóknak. A pályázatokat négy alprogramban foglalták össze témák szerint, külön lehetett pénzt kérni a rendszeres illetve egyedi megjelenésű publikációkra, a kulturális rendezvényekre, valamint a különféle fesztiválokra. A részletes kimutatásokat minden érdeklődő megtekintheti ide kattintva.

Az MKP-nak nem tetszik

Szigeti László, az MKP kulturális alelnöke a nyilvánosságra hozatal után közölte pártja álláspontját: ebben kifogásolja, hogy a hivatal késve hozta meg döntését, ezért a támogatások is elkésve érkeznek majd meg (a kiírás az eredeti tervekhez képest valóban csúszott). „De nemcsak a tétovázás és késlekedés az, ami nyugtalansággal tölti el az MKP-t, hanem azok a deformációk és kilengések is, amelyek az odaítélt támogatások kapcsán felmerülnek” – jelenti ki Szigeti, és az objektivitást, valamint a döntések átláthatóságát kifogásolja.

Véleménye szerint a kormányhivatal több régiót megbüntetett, másokat pedig kiemelt – például Ajnácskőt, vagy Nagykeszit, mindkét települést a Hídhoz közeli személyek vezetik. Szigeti felhívja a figyelmet a Kalligram 85 százalékban eredményes pályázataira (38-ból 36 sikeres pályázat), valamint az Új Szó (100 ezer euró) és a Szabad Újság (15 ezer euró) dotációja közötti különbségekre. „A Magyar Koalíció Pártja igazságtalannak és pártoskodónak tartja a kisebbségi kultúrák támogatására szánt források elosztását. De bízik benne, hogy a támogatások a meghatározott célt szolgálják: nemzeti kisebbségeink kulturális rendezvényeit színesebbé, gazdagabbá és színvonalasabbá teszik. Ugyanakkor felhívja a felelős személyek és testületek figyelmét az ez évi odaítélések kapcsán felmerült deformációk, anomáliák és pártoskodások jövőbeni kiküszöbölésére.” – zárul a nyilatkozat.

Szakmai kritériumok alapján döntött a bizottság

Az egyes pályázatok elbírálásánál nem politikai, hanem szakmai szempontokat vettek figyelembe – mutatott rá a Bumm kérdésére Juhász László, a kormányhivatal kisebbségi főosztályának vezérigazgatója. Juhász elmondása szerint az MKP által kifogásolt csúszás annak köszönhető, hogy a pályázatokat érintő jogi szabályozást csak idén januárban fogadták el, az elbíráló bizottságok felállítására és a pályázatok kiírására pedig csak mindezek után kerülhetett sor. Juhász elmondta, a bizottságok (melyeknek összetétele nyilvános, és azt bárki megtekintheti) szakmai kritériumok alapján döntöttek a kérdésekben. A pályázatokat a hiányos dokumentáció mellett azzal az indokkal is elfogadhatatlannak minősíthették, hogy nem közvetlenül a kisebbségi kultúrát érintették.

Hírportálok: nincs egyensúly

A támogatások elosztását tekintve érdekes tendencia figyelhető meg az egyes hírportálok számára járó támogatások elosztásánál is. A parameter.sk kapta a legnagyobb összegű megítélt támogatást, 22 500 eurót (61 ezer eurót kértek),  a bumm.sk pedig tízezer eurót kapott (a pályázat 71 ezer euróra szólt). Egyáltalán nem jutott állami támogatáshoz a 33 ezer euróra pályázó, felvidek.ma hírportált üzemeltető Szövetség a Közös Célokért. Az internetes portáloknál maradva támogatás nélkül maradt a zoboralja.sk (tízezer euróra pályáztak), a korkep.sk (11 000 euró), valamint a Csallóköz online verziója (10 000 euró) is.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »