Joplin is ünnepelt július 4-én

Joplin lakói is megünnepelték a Függetlenség Napját. Július 4-e alkalmat adott az amerikai város számára, hogy egy napra elfelejthessék a május végi tornádó okozta pusztítás szörnyűségeit és a helyreállítások helyett az ünneplésre koncentrálhassanak.

A tornádó utáni felépülés

Elpusztított és üres házak, kicsavart fák, megrongált autók, néptelen és kísérteties utcák – ez volt jellemező Joplinra a május 22-ei tornádó után. A helyreállítási műveleteknek köszönhetően ma már jobb a helyzet, azonban a felépülés egy hosszú folyamat, mivel a tornádó az amerikai városnak körülbelül az egy harmadában okozott valamilyen szintű kárt – számol be a The New York Times.

A mentési és helyreállítási munkákban az olyan állami szervezeteknek, mint például az Army Corps of Engineers vagy a Federal Emergency Management Agency is nagy szerepük volt. A házukat elvesztettek elszállásolási problémáját megoldva most már a város korábbi kinézetének helyreállítása a legfőbb prioritás. A minél gyorsabb felépüléshez a lakosok is megpróbálnak hozzájárulni – létrehoztak egy civil irányító bizottságot, amely szintén újjáépítési terveket fog kidolgozni. A bizottság elképzelései szerint a város teljes lakosságát meg fogják kérdezni, hogy milyen változtatásokat látnának szívesen.

Több ezer önkéntes és lakos dolgozott azon, hogy a törmelékeket, a faágakat, a porcelándarabokat, valamint a megrongált autók darabjait el tudják szállítani. Városi tisztviselők szerint a törmeléknek eddig körülbelül egyharmadát sikerült elszállítani. A város megtisztítása után pedig következik majd a lakosok számára fájdalmasabb feladat, a nagymértékben megrongálódott épületek lerombolása, amelye egyes lakóházakat is érinteni fog.

Mike Woolston, a város polgármestere azonban az emberek segítőkészségét, emberiességét is kiemelte. A helyreállítási munkálatokban több mint 50 ezer önkéntes vett részt. Joplin 100 ezer dollárt kapott egy arizonai zsidó hitközösségtől, valamint két Karolinában élő lány limonádé árulásával 32,25 dollárt gyűjtött össze a városnak.

A Függetlenség Napja

Mike Woolston szerint itt az ideje, hogy Joplin lakói a jövőre koncentráljanak. A városka számára ezért is volt fontos nap július 4-e, vagyis a Függetlenség Napja. A 2011. évi ünnepség nagyobb, hangosabb és jobb is volt, mint a korábbiak.

Szükségünk van egy napra, amikor elfelejthetjük a hat héttel ezelőtti szörnyűségeket” – nyilatkozta Beth Peacock, az ünnepség főszervezője.

Az ünnepségek elengedhetetlen kelléke a jégkrém, a különböző játékok, a country zene és természetesen a tűzijáték. Ami még fontosabb, ezen a napon a lakosok elfelejthetik a tornádó okozta pusztítás következményeit – nem láthatják a Vöröskereszt jelét, valamint tornádó-védelmi eszközöket, felszereléseket sem fognak árusítani.

Fülep Ágnes

Friss hírek