Összefogás a észak-erdélyi sztrádáért

Közös munkacsoport létrehozását sürgette a minap a szállításügyi minisztériumtól és az autópályaépítő Bechtel társaságtól Alin Tişe, Kolozs Megye Tanácsának elnöke, hogy mihamarabb folytatódhassanak a munkálatok az Észak-Erdélyi Autópálya Kolozsvár és Gyalu közötti szakaszán.

A tanácselnök elmondása szerint a megyei tanács szakemberei már dolgoznak a finanszírozási lehetőségek előteremtésén – ez ügyben egyrészt egy hitelvonal körvonalazódik, emellett pedig nem zárható ki egy állami-privát partnerség (úgynevezett PPP) lehetősége sem.

Mivel a Kolozsvár–Gyalu közötti tíz kilométeres pályaszakasz létfontosságú a Szatmár, illetve Szilágyság felől Bukarestbe közlekedő teherforgalomnak is, Kolozs Megye Tanácsa az érintett északi megyék segítségét is kérni fogja. Alin Tişe szerint az autópálya nevezett szakaszának megépülése több szempontból is kívánatos: azzal, hogy kivezetik Kolozsvárról a teherforgalmat, átcsoportosíthatóak lennének az útjavításra szánt pénzek, emellett pedig a fuvarozók is spórolhatnának az üzemanyagköltségeken.

Bár a kormánykoalíció továbbra is kiemelten kezeli a projektet, az Észak-Erdélyi Autópálya építésének folytatása a szállításügyi minisztérium és a Bechtel közötti tárgyalások kimenetelétől függ – szögezte le a Kolozsvárt megkerülő körgyűrű északkeleti szárnyának hétvégi avatóünnepségén Emil Boc. A miniszterelnök hangsúlyozta: a tárgyalófeleknek egyezségre kell jutniuk a standardoknak megfelelő kilométerenkénti árat illetően, az amerikai cégnek pedig meg kell értenie, hogy közpénzekről lévén szó, az állam nem építtethet bármilyen áron. Boc ugyanakkor elmarasztalta a korábbi kormányokat amiért elmulasztottak pontos keretösszegeket szabni az útépítési munkálatokra, mivel így „könnyebben lophattak”

Kolozs Megye Tanácsának elnöke is a standardizált árak mellett foglalt állást, mivel ez szerinte megfelezné az eddigi és jelenlegi költségeket. Ugyanakkor rámutatott: a kilométerenkénti ár nem foglalja magába a területkisajátításokat is, ennek megoldására azonban reményei szerint segítséget kapnak a kormánytól.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek