Elpártolhatnak a tanárok Obama mellől

 Az amerikai tanárok szakszervezete a Nemzeti Oktatási Szövetség (NEA) hagyományosan mindig demokrata elnökjelöltet támogat. A szakszervezetben idén májusban is határozat született, hogy a politikai akciócsoportjuk már ebben a korai szakaszban támogatni fogja Obamát. Most azonban arról vitáznak, hogy támogassák-e egyáltalán.

2009 óta az amerikai tanárok bizalma jócskán megcsappant Obama iránt. Azóta több republikánus vezetésű államban keményen megnyirbálták a szakszervezetek kollektív tárgyaláshoz való jogát, többek között Idahoban, Ohioban és Wisconsinban. A tanárok úgy érzik az elnök nem állt ki a szakszervezetek védelmében.

Ráadásul a 2009-ben „a bölcsőtöl a karrieren át” szlogennel meghirdetett ígéretes oktatási reformcsomag is több ponton csalódást okozott. A NEA egyetért az alapvető célkitűzésekkel: átfogó, versenyképes oktatás és a felelősség megosztása az állam, a szülők, a tanulók és a tanárok között. A részleteket illetően azonban már kezdetben is több mindent kifogásoltak, leginkább a tanárok teljesítmény alapú bérezését, a tanév meghosszabbítását és a „charter” iskolák felkarolását. Ezek olyan alapítványi iskolák, melyek állami fejpénzt kapnak a tanulók után, és ahol bizonyos értékeknek kiemelt szerepe van. Ezeket az állam és az alapítók közösen állapítják meg.

Az sem segített, hogy az oktatási program megvalósítása során nagy hangsúlyt kapott a gyengén teljesítő pedagógusok elbocsátása. Ez még okozhat fejfájást az elnöknek, mivel az ingadozó államokban – főképp Ohioban, Pennsylvániában és Indianában – Obama számára kulcsfontosságú a szakszervezetek támogatása.

Dévai Dóra

Friss hírek