Az USA szakított Pakisztánnal

Beigazolódni látszik az a feltevés,mely szerint az Oszama bin Laden halála után Pakisztán határos időn belül ki fog kerülni az Egyesült Államok bizalmi köréből. Ezt támasztja alá az az új stratégia is, melynek következtében az USA  Pakisztán megkerülésével szándékozik folytatni az Afganisztánban állomásozó csapatok ellátását. A lépést az Egyesült Államok azzal indokolja, hogy félő Pakisztán elvágja a fő üzemanyag, élelmiszer és fegyver utánpótlások útvonalát az amerikai és NATO csapatok elöl. Bár még nem érkezett konkrét fenyegetés ez ügyben, tavaly októberben volt már rá példa, hogy Pakisztán elzárta az amerikai útvonalakat, mert egy helikoptertámadásban a NATO erők három pakisztáni katonát lőttek le az afgán határnál (erről bővebben itt olvashat). A Pentagon szerint jelen esetben a két ország közti romló viszony miatt kell felkészülni egy hasonló esetre.

Hogy csökkentse a Pakisztántól való függést, Washington sokkal inkább az orosz és a közép-ázsiai térségre fog koncentrálni, melyet az Északi Elosztó Hálózatnak (Northern Distribution Network) neveznek. A Pentagon szerint ez a lépés nem egyenlő az Iszlámábáddal való szakítással. Mivel Afganisztán nem rendelkezik tengerparttal és nyugatról Irán gátolja a bejutást, nem marad más választható útvonal az USA számára mint Pakisztán és a közép-ázsiai térség, melyeket egyaránt szeretne megtartani és egyensúlyt kialakítani köztük. Ennek köszönhetően egyikkel sem fog túlzott függési viszony kialakulni és az Északi Hálózat egyfajta menekülési útvonalként tud funkcionálni.

2009-ben még a rakományok 90%-át Pakisztánon keresztül szállították Afganisztánba. Most 40%-a érkezik az Északi Hálózaton, melyet az év végére 75%-ra akarnak növelni. Az északi útvonalak feltehetően sokkal időigényesebbek és drágábbak lesznek, azonban biztonságosabbak is, mint a Pakisztánon át vezető utak.

Tóth Adrienn Zita

Friss hírek