Újabb áldozata van a dárfúri békefenntartásnak

Egy etióp békefenntartót agyonlőttek, egy másikat pedig súlyosan megsebesítettek Szudán dárfúri régiójában. Az ismeretlen elkövetők  El Geneinában lőttek rá az UNAMID (United Nations-African Union Mission in Darfur) egyik furgonjára, melyben öt etióp békefenntartó katona utazott. Az UNAMID nyilatkozata szerint két békefenntartó súlyosan megsérült, miután a fegyveresek tüzet nyitottak a repülőtér és a város közötti útszakaszon. Az egyik, mellkason lőtt katona belehalt sérüléseibe, míg a másik, kezén golyóval eltalált áldozat állapota már stabil.

A csütörtöki esettel együtt eddig 29 kéksisakos vesztette életét az UNAMID misszió kezdete óta. Az UNAMID 2008-ban jött létre a civilek védelme, a békefolyamat elősegítése, valamint a humanitárius segítségnyújtás ellátása céljából. A missziót jelenleg több, mint 23 000 főnyi békefenntartó katona, katonai megfigyelő és rendőr alkotja, akiknek munkáját további  4 500 civil segíti.

Szudánban 2003 óta polgárháború dúl, miután két felkelőcsoport fegyvert fogott a kormánnyal szemben, azt kifogásolva, hogy a khartúmi vezetés előnyben részesíti az arabokat a fekete-afrikaiakkal szemben a szűkös vízkészletek feletti ellenőrzés kérdésében.

Györe Adrienn

Friss hírek