Szlovákiát nagy büntetések fenyegetik

Szlovákiának fel kell vennie néhány uniós jogszabályt és európai irányelvet törvénykezésébe. Ha nem tesz így, minden ilyen törvényért 750 ezer eurós büntetés fenyegeti.

Erre a tényre Nagy József (Híd) környezetvédelmi miniszter hívta fel Ivan Gašparovič államfő figyelmét hétfői, nem formális találkozójukon. Elsősorban a CO2-tárolásról és a bányászati hulladék kezeléséről szóló törvényekről van szó, melyek már második olvasatban vannak a parlamentben.

Nagy figyelmeztetett: ezt a kötelezettséget elődei mulasztották el. A környezetvédelmi minisztériumot az előző kormány idején előbb az SNS jelöltjei irányították, majd miután Robert Fico (Smer) akkori kormányfő elvette a nemzetiektől a tárcát, a Smer jelöltjei kerültek a miniszteri bársonyszékbe.

Nagy tájékoztatta az államfőt több fontos törvényről, melyeket tárcája idén készít elő. A szeméttörvény és a környezetvédelmi törvény a lakosság minden csoportját érinti, a polgároktól a vállalkozókig. „Értékelem, hogy az államfő tájékozott volt és érdeklődött ezekkel a témákkal kapcsolatban” – mondta Nagy az újságíróknak.

A nem formális tárgyaláson olyan témákról is szó esett, mint a környezetvédelem a lehetséges környezeti katasztrófák és árvizek szempontjából, valamint az európai pénzalapok merítése. Gašparovič nagyon fontosnak tartja az árvízvédelmi rendszer kiépítésének befejezését. Hangsúlyozta: már a 2010. augusztusi, felső-nyitrai árvizek idején szót emelt egy komplex árvízvédelmi projektért, mely révén megelőzhetők ezek a problémák.

Gašparovič a miniszternek újra bemutatta, hogy képzelné el a környezetvédelmi minisztérium működését. Az államfő már korábban is megpróbálta keresztülvinni elképzelését, ám nem járt sikerrel. „Úgy vélem, egy önálló minisztérium kell, mely a vízzel, az erdőkkel és a környezettel foglalkozik. A földművelésügyi miniszternek a mezőgazdasági és élelmiszeripari termeléssel kellene foglalkoznia” – magyarázta elképzelését a köztársasági elnök.

Találkozójukon a miniszter és az államfő beszéltek a Magas-Tátra környezetvédelmi zónákra való felosztásáról is. Megegyeztek abban, hogy olyan eljárás kell, ahol a szakmaiság és a józan ész kiegészítik egymást. Az államfő szerint úgy, „ahogy a beteg embernek szüksége van orvosra, a természetnek is szüksége van védelemre. Az erdő nem lehet csak pénzgyár”.

Kitekintő / Bumm.sk

Friss hírek