Nem kér bocsánatot Kassa főpolgármestere a magyaroktól

Kassa városa, pontosabban a kassai magisztrátus áprilisban megjelentetett alkalmi kiadványában vulgáris jelzővel illették a magyarokat. A sajtótermék, amelyet a 2011−es jégkorong−világbajnokság és a Kassai Napok alkalmából adtak ki, kilencvenezer háztartásba jutott el.

A magyarok körében kialakult felháborodásra az adott okot, hogy a lap tizedik oldalán Jirka Holeček tollából egy visszaemlékezés olvasható arról, hogy a csehek egykoron „k…a magyaroknak” titulálták a kassai jégkorongcsapatot. (Az eredeti szlovák szövegben nem  alkalmaztak sem kipontozást, sem idézőjelet az említett kifejezés leírása során.)

A kiadvány miatt tíz kassai magyar szervezet vezetője nyílt levélben felszólította Kassa főpolgármesterét, Richard Rašit (Smer-SD – MOST-HÍD), kérjen bocsánatot a város magyar nemzetiségű polgáraitól. A bocsánatkérés a mai napig várat magára.

Filipkó József, a kassai MKP elnöke, önkormányzati képviselő véleménye szerint ilyen sértő kifejezéseknek sehol sem lenne szabad megjelenniük, főleg nem egy Kassa városa által megjelentett kiadványban.

Az ügy legújabb fejleménye, hogy Filipkó a város június 21−i  önkormányzati ülésén interpellációban szólította fel Rašit, kérjen bocsánatot a kassai magyar közösségtől. A főpolgármester válaszában kijelentette, hogy nem kér bocsánatot mások kijelentéséért, majd többek között hozzáfűzte, hogy hasonló megnyilvánulások jellemzik a magyar kormányt is.

Kitekintő / Szabad Újság

Friss hírek