Románia: elriasztó kenőpénz

Kenőpénzt kérnek a román hatóságok az amerikai cégektől, ami nagyon sok befektetőt bátortalanított el attól, hogy Romániában terjeszkedjen – fogalmazott Mark Gitenstein bukaresti amerikai nagykövet.

Az Egyesült Államok nemzeti ünnepe apropóján az Adevărul című napilapnak adott interjúban a tengerentúli diplomata arra is felhívta a figyelmet, hogy a korrupció és az átláthatóság hiánya is elriasztja az amerikai cégeket. Hozzátette: számos cégvezető azzal az aggodalommal fordult hozzá, hogy azért veszítenek el szerződéseket, mert a konkurencia tisztességtelen eszközökhöz folyamodott.

„Volt olyan eset is, hogy személyesen jártam közbe annak érdekében, hogy egy-egy ügyben tisztességesen viszonyuljanak a befektetőkhöz. Ezen kívül van egy listám, amelyet időszakosan az államfő, a miniszterelnök, az igazságügyi miniszter figyelmébe ajánlok” – fogalmazott Mark Gitenstein. Az amerikai nagykövet bizakodását fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy az észak-erdélyi autópálya építésével megbízott Bechtel cégnek sikerül megegyeznie a közlekedésügyi minisztériummal a munka folytatásáról.

Mark Gitenstein ismételten kitért a törvénytelenül szerzett vagyonok elkobzásának kérdésére, hangsúlyozva, hogy támogatja Traian Băsescu államfő ezt célzó törekvéseit. „Két lehetőséget látok: vagy módosítják az alkotmányt, vagy pedig elfogadnak egy olyan törvényt, amelyet az alkotmánybíróság is megfelelőnek talál” – mondta el a Bukarestben állomásozó diplomata.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek