Még hetekig izgulhatnak a görögök

Jó úton halad az euróövezet a második görög mentőcsomag kidolgozásával, de a technikai munka még több hetet is igénybe vehet – közölte hétfőn az EU gazdasági és pénzügyi biztosának szóvivője.

Fokozatosan körvonalazódik egy újabb görög hitelcsomag és az ahhoz kapcsolódó program terve, de még néhány hétig várni kell arra, hogy minden részlet a helyére kerüljön – jelentette ki hétfőn Amadeu Altafaj, Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztos szóvivője. „Jó úton haladunk a forgatókönyv pontosításával, de a technikai munka még néhány hetet igénybe vesz majd” – tette hozzá.

A szóvivő szavai szerint az Eurócsoport következő, július 11-i ülésén ezért csak további előrelépés várható a program kitárgyalásában, végleges bejelentés azonban nem. A tárgyalások ugyanis tovább folynak a magánhitelezőkkel annak pontos felmérése érdekében, hogy milyen mértékben vállaljanak szerepet az újabb mentőcsomagban, aminek még legalább két évre biztosítania kell, hogy Görögország elkerülje az államcsődöt.

Amadeu Altafaj emlékeztetett rá, hogy a magánbefektetőkkel decentralizált módon párhuzamosan folynak az egyeztetések, „de az álláspontok közelednek egymáshoz”. Mint ismert, arról már elvi megállapodás született, hogy a magánhitelezőknek is ki kell venniük részüket az újabb pénzügyi erőfeszítésekből, méghozzá úgy, hogy követelésük lejárta után önkéntes alapon újra befektetnek görög államkötvényekbe, ezáltal is biztosítva a görög adósság refinanszírozását. A módszer az úgynevezett „bécsi kezdeményezésen” alapul, amelynek során a válság elején a nyugat-európai bankok önkéntes vállalást tettek arra, hogy fenntartják kelet-európai érdekeltségeik finanszírozását. A módszer előnye, hogy nem történik hiteleseménynek számító szerződésmódosítás, így az akciót államcsődnek sem lehet minősíteni. Altafaj szerint gyümölcsöző tárgyalások folynak a pénzügyi szektorral.

Olli rehn szóvivője úgy vélte, hogy az első mentőcsomagból esedékes következő, sorrendben ötödik, 12 milliárd eurós hitelrészlet július közepéig történő folyósításáról szóló múlt heti euróövezeti döntés után, az IMF napokon belül várható jóváhagyásával és az új program kontúrjainak a felrajzolásával lépésről-lépésre sikerül feloldani a görög helyzetet övező bizonytalanságot.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek