Strauss-Kahn újra ringbe szállhat az elnöki posztért

Marine Aubry szocialista pártfőtitkár bejelentette: elindul pártja elnökjelölti jelölőválasztásán. Ha nyer, Franciaország első női elnöke lehet. Szabadlábra helyezésével viszont a korábban már leírt Dominique Strauss-Kahn is visszatérhet.

Megfordult a világ a francia Szocialista Párt (PS) körül az elmúlt héten. Martine Aubry, a párt főtitkára és Lille város polgármester-asszonya kedden jelentette be: jelölteti magát a PS októberi elnöki előválasztására. A hétvégén pedig a szintén a párt kötelékébe tartozó Dominique Strauss-Kahn (DSK), a Valutaalap nemi erőszakkal vádolt volt igazgatója ügyében állt be váratlan fordulat: a bíróság több valótlanságot is talált a feltétezett sértett, egy new yorki szobalány tanúvallomásában, ezért szabadlábra helyezte a másfél hónapja házi őrizetben lévő politikust.

A két történet szorosan összefügg egymással. Ha nem robban ki a szexbotrány, DSK minden bizonnyal elindult volna az előválasztáson, és kivételes országos népszerűsége okán úgy tűnt, nem lesz igazi kihívója a párton belül, és nyilvánvalóan ő hívja majd ki Sarkozyt 2012-ben. A május 14-i, hatalmas médiaérdeklődéstől kísért letartóztatása – amely országos sokkot okozott Franciaországban – viszont gyökeresen átfordította az eseményeket: valódi versenyhelyzet alakult ki a párton belül.

Sajtóértesülések szerint Aubry ringbe szállása Strauss-Kahn ügyének egyenes következménye: a pártfőtitkár állítólag még januárban megígérte a DSK-nak, hogy támogatja elnöki ambícióit, és nem indul el vele szemben, a szexbotránnyal viszont már semmi sem állt jelöltsége útjába. Strauss-Kahn szabadsága első pillanataiban még nem nyilatkozott arról, hogy pokoljárása után vissza kíván-e térni a francia politikába, de a PS több prominense is jelezte: meg kell DSK-nak adni az időt a regenerálódásra és a döntésre akár a korábban lefektetett előválasztási menetrend átírásával.

Az elvileg október 8-ra kitűzött előválasztáson egy a baloldali értékekhez kötődő hitvalló nyilatkozat aláírása után bármelyik szavazópolgár részt vehet, így a választók döntenek arról, hogy ki képviselje a szocialista színeket a 2012-es elnökválasztáson. A párt erős emberei közül többen már korábban jelezték: megmérettetik magukat. Beadta pályázatát a párt korábbi titkára, François Hollande, aki Strauss-Kahn kiválásával a legnépszerűbb szocialista politikussá lépett elő, valamint Hollande korábbi élettársa, és négy gyermekének anyja, Ségolčne Royal, aki 2007-ben már megkapta az esélyt, de a második fordulóban vereséget szenvedett Nicolas Sarkozytól.

Jelenleg a hetek óta kampányoló Hollande vezet, de egy sikeres mozgósítással Aubry könnyen megfordíthatja az erőviszonyokat, a közvélemény kutatások jelenlegi állása szerint pedig mind a ketten legyőznék Sarkozyt egy vasárnap kezdődő elnökválasztáson. Royallal kapcsolatban a közvélemény-kutatások hónapok óta erős lemaradást mérnek, felzárkózására alig van esély. DSK azonban bukása után visszatérésével is újrakeverheti a lapokat.

Velkey György

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »