Új, női elnöke lesz az orosz Föderációs Tanácsnak

Ahogyan korábban beszámoltunk a Kitekintőn, Valentyina Matvijenko szentpétervári kormányzó távozhat posztjáról, hogy elfoglalja az orosz Föderációs Tanács megüresedett elnöki székét. Június végén a dolog még erősen kérdéses volt, Medvegyev orosz elnök felkérésére a politikusnő gondolkodási időt kért. Közben a kérdés eldőlt, és Matvijenko döntött: otthagyja a Szentpétervári vezetői posztot, és átmegy a Föderációs Tanácsba, amivel kvázi Oroszország harmadik emberévé válhat.

A Föderációs Tanács az orosz parlament Felsőházaként funkcionál, és a házelnöki poszt azután üresedett meg, hogy májusban bizalmi szavazáson menesztették a pozíciót 2001 óta betöltő Szergej Mironovot, aki egyben az „Igazságos Oroszország” párt elnöke.

Matvijenko kinevezése azonban még közel sem olyan egyszerű, mert a Föderációs Tanács a következő módon épül fel: a tanácsban minden egyes orosz régióból két képviselő foglal helyet – az egyik a törvényhozói hatalmat, vagyis a regionális parlamentet, a másik pedig a végrehajtó hatalmat, vagyis a helyi kormányzót, helyi elnököt, stb. képviseli. Az adott régió képviselőjévé azonban csak az válhat, aki a helyi törvényhozó gyűlésnek is a tagja.

Valentyina Matvijenko azonban nem az elmúlt regionális választásokon nem indult, és így elvileg nem is kerülhet be a Föderációs Tanácsba, hogy aztán – belső választással – elfoglalhassa annak házelnöki székét. A bekerülése után azonban szinte biztos a megválasztása, hiszen a képviselői helyek többségét a kormányzó Egységes Oroszország birtokolja, és Matvijenko jelölését maga Dmitrij Medvegyev vetette fel, és a politikusnő szerint kinevezését Vlagyimir Putyin is támogatja, bár ő erről hivatalosan nem nyilatkozott.

Azonban ahhoz, hogy a politikusnő egyáltalán helyet foglalhasson az orosz Felsőházban, előbb  regionális képviselővé kellene válnia. Már több orosz kormányzó is javasolta Matvijenkónak, hogy induljon az ő régiójában – a legközelebbi betervezett regionális választások szeptember 4-én lesznek az Altaji régióban – és így három hónapon belül megszerezhetné a Föderációs Tanács áhított tagságát, írja a RIA orosz hírügynökség. A politikusnő azonban kijelentette, hogy ő csak és kizárólag a hazai szentpétervári régió küldöttjeként szeretne a Felsőházba kerülni.

Szentpéterváron a legközelebbi városi törvényhozói választások decemberben lesznek, addig pedig sem Medvegyev, sem Matvijenko nem szeretne várni. Minden bizonnyal találnak rá módot, hogy kikerüljék ezeket a problémákat.

Szentpéterváron összesen 111 helyi szerv működik, így tehát könnyen lehet, hogy valahol előrehozott választást tartanak majd, hogy lehetővé tegyék Matvijenko megválasztását. A májusban a Felsőházból kirakott Szergej Mironov azonban – akinek a menesztése éppen ahhoz köthető, hogy Szentpétervár képviselőjeként Matvijenkót bírálta – már bejelentette, hogy az „Igazságos Oroszország” párt egy új választási blokkot hoz létre: „Szentpétervár Matvijenko ellen” névvel. A blokk célja, hogy megakadályozza a Szentpéterváron amúgy sem túl népszerű kormányzó megválasztását a Föderációs Tanácsba, értesült a Lenta.ru orosz lap.

Matvijenkónak még akkor sem lesz könnyű dolga, ha valóban előrehozott választások lesznek Szentpétervár valamely helyi szervében, amelyen meg is választják képviselőnek. Az orosz törvények értelmében ugyanis a szentpétervári törvényhozó gyűlésnek is választania kell, kit küld a Föderációs Tanácsba. A kormányon lévő „Egységes Oroszországnak azonban nincs meg Szentpéterváron a döntéshozói többsége, így a többi párton – a Zsirinovszkij vezette Liberális-Demokrata párton, a Zjuganov vezette Kommunista Párton, és a Mironov által vezetett Igazságos Oroszország párton is múlik majd Matvijenko új posztja.

Szentpétervár ugyanakkor új kormányzó kinevezésére is készül: habár Matvijenko kormányzói kinevezése decemberben járt volna le, most hogy biztosan a Föderációs Tanácsba távozik, új vezetőre van szükség. A városi törvényhozó gyűlés házelnöke, Vagyim Tyulpanov már bejelentette, hogy a gyűlés augusztus 24-én dönthet arról, kit jelölik a kormányzói pozícióra.

Anton Bendarzsevszkij

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »