Tisztázta kapcsolatait a szlovák kormánykoalíció

Richard Sulík, az SaS elnöke bocsánatot kért a párt képviselői által „elbabrált” szavazásért a kereszténydemokraták vezetőjétől, Ján Figeľtől, így megoldódott a legújabb kormányválság.

A pártok péntek este tanácskoztak a teendőkről.Sulík az újságírók előtt azt nem pontosította, hogy mi volt az SaS motivációja az építkezési törvény meghiúsításánál: emberi tévedés, vagy szándékos félreszavazás a KDH politikájával való egyet nem értés jeleként.

A Szabadság és Szolidaritás hét képviselője tartózkodott vagy szavazott a törvénymódosítás ellen, mellyel többek között szigorodtak volna a feketén, építkezési engedély nélkül felhúzott épületek után járó bírságok.”Elfogadtam a magyarázatot és a bocsánatkérést, valamint az ígéretet, hogy tiszteletben tartjuk majd a szabályokat és egyezségeket” – jelentette ki a koalíciós tanács péntek esti tárgyalása után Figeľ. Sulík ígéretet tett arra is, hogy az SaS parlamenti frakciója a legközelebbi adandó alkalommal támogatni fogja a törvényjavaslatot, de nem volt hajlandó megindokolni, mi volt a problémája a liberálisoknak az eredeti tervezettel.

Iveta Radičová kormányfő szerint az időnkénti konfliktusok természetesek egy olyan koalícióban, amelyet erős szálak fűznek össze. „Ezt a kapcsolatot nem rázza meg egy vihar, lényegesen erősebb gyökerei vannak” – jelentette ki a miniszterelnök, aki szerint komoly teendők várnak a koalícióra a következő egy évben: a járulékrendszer és a munkaerőpiac reformja, a foglalkoztatottság és a reálbérek növelése is feladatuk marad. A kormánypártok vezetői ugyanakkor beismerték, hogy még mindig nem egyeztek meg a görög kölcsön ügyében.

A KDH és az SaS a találkozón kölcsönösen felhánytorgatta egymásnak, hogy érdekeiket az ellenzék segítségével próbálják megvalósítani. A KDH májusban előzetes figyelmeztetés nélkül két törvényt sem támogatott, viszont a Smerrel karöltve szorgalmazzák az ünnepi nyitvatartások megtiltását. Az SaS a kereszténydemokraták szerencsejátékról szóló törvényével nem azonosul.

Bumm.sk

Friss hírek