Beregszász: Ne járassuk le a Himnuszunkat!

A múlt héten szinte valamennyi kárpátaljai hírportál élére került a hír: a Beregszászi Járási Tanács június 17-én megtartott negyedik ülésszakán a képviselők egyhangú határozatot fogadtak el arról, hogy a testület minden ülése az ukrán és a magyar himnusz meghallgatásával kezdődjön. Az ukrán nacionalista pártok, mint ez várható volt, élesen reagáltak a hírre, a beregszászi járási ügyészség pedig törvénytelennek ítélte a határozatot.

A Szvoboda Országos Egyesület megyei szervezete alkotmányellenesnek nevezte a járási tanács határozatát és felhívással fordult Viktor Janukovics államfőhöz, a Legfelső Tanácshoz, a Nemzetbiztonsági Szolgálathoz és Ukrajna Főügyészéhez, követelve, hogy megfelelő módon reagáljanak erre az eseményre. A Szvoboda sovinizmussal, szeparatizmussal vádolja a kárpátaljai magyarokat, követeli, tiltsák meg a magyar nemzetiszínű zászlók kifüggesztését középületeinken az ukrán zászlók mellett, bontsák le a honfoglalási emlékjelet a Vereckei-hágón, tiltsák meg a második, magyar állampolgárság felvételét stb. Egyébként ennek a szervezetnek a vezetői rongálták meg nemrégen a Verecke-hágói honfoglalási emlékjelet.

A beadvány nyílt fenyegetést tartalmaz, ugyanis kijelenti: ha Ukrajna államfője, parlamentje, nemzetbiztonsági szolgálata, főügyészsége ezúttal is „hallgatásba burkolózik, a Szvoboda Országos Egyesület megyei szervezete tiltakozó akciókat fog kezdeményezni.”

A beregszászi járási tanács végrehajtó bizottságának több felelős beosztású tisztviselője szerint Ukrajna nemzeti kisebbségi törvénye és az Alkotmány 11. cikkelye megengedi a nemzetiségi kisebbségek nemzeti jelképeinek használatát: „Az állam elősegíti az ukrán nemzet, történelmi öntudata, hagyományai, kultúrája konszolidálódását és fejlődését, valamint Ukrajna valamennyi őslakos népe és nemzetisége etnikai, kulturális, nyelvi és vallási sajátosságának fejlődését.”

A zakarpattye.net hírportál által megkérdezett beregszásziak többsége sem lát kifogásolni valót a határozatban, sokan viszont kategorikusan ellenzik, hogy a járási tanács ülésszakának megnyitása előtt az ukrán himnusz után elhangozzék a magyar himnusz is.

Szerhij Krasznoholovec beregszászi ügyészhelyettes véleménye szerint „a járási tanács ülésszakának határozata nem felel meg Ukrajna érvényben lévő Alkotmányának, az ünnepélyes eseményeket, beleéretve az ülésszakokat is, valamint az országos jelentőségű eseményeket az ukrán himnusz meghallgatásával kell megnyitni.”

Az ügyészség benyújtotta tiltakozását a járási tanács határozata ellen, melyet a képviselő testület következő ülésén köteles megvitatni. A képviselők visszautasíthatják ugyan az ügyészség tiltakozását, ebben az esetben azonban a kérdésben a bíróságnak kell majd dönteni.

A himnusz az értelmező szótár szerint „lelkes hangulatú, ünnepélyes költemény, dicsőítő ének”. A magyar Himnuszt, mint ismeretes, Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én írta (ezt a napot a Magyar Kultúra Napjaként ünnepeljük), Erkel Ferenc 1844-ben zenésítette meg. Azóta a Himnusz minden magyar ember imája, fohásza, a legszebb himnuszok közé tartozik a világon. Nem hiszem, hogy van olyan magyar, aki ne ismerné legalább első versszakát. A Himnusz könnyekig meghat minden magyart, büszkék vagyunk rá, lelkesen énekeljük nemzeti ünnepeinken, március 15-én, augusztus 20-án, október 23-án, Szilveszter éjszakáján, szobraink, emléktábláink avatási ünnepségein, minden valóban ünnepi alkalommal.

De éppen ezért a himnuszt csak különleges, ünnepi alkalmak esetén kellene elővenni, különben lejáratódhat! És ez vonatkozik az ukrán himnuszra is! Egy önkormányzati testület ülésszaka nem különleges ünnepi alkalom! Képviselői nem ünnepelni jönnek össze, hanem dolgozni, megvitatni, elfogadni a járás számára fontos kérdéseket, rendeleteket. Vagyis nem tesznek egyebet, mint munkájukat végzik, teljesítik választóik igényeit, kéréseit, elvégzik mindennapi képviselői teendőiket.

Visszataszító, amikor a TV képernyőjén klubjaik színeivel kimázolt arcú, néha illuminált állapotban lévő, rágógumit majszoló szurkolók üvöltve és iszonyatosan hamisan éneklik himnuszunkat! A himnusz sportrendezvényeken csak a válogatottaknak, az olimpiákon, Európa- és világbajnokságokon győztes sportolóknak jár nemzeti zászlójuk felvonása mellett. Ez így van az egész világon!

A himnusz nem sláger, parancsra történő meghallgatása, éneklése devalválja, lejáratja. Hagyjuk meg nemzeti imánkat a valóban ünnepélyes eseményekre! Például az újonnan megválasztott képviselőtestület első alakuló ülésére, jubileumi rendezvényeire, nagy nemzeti ünnepeinkre, városunk napjára, az iskolai év megnyitó ünnepségére stb. És akkor énekeljük meghatottan, szívből, könnyekig elérzékenyülve és szabadon!

Új fejlemény, hogy az ukrán és magyar himnuszok tanácsi ülés előtti kötelező meghallgatásának kérdése megvitatás tárgyát képezte a beregszászi városi tanács múlt csütörtöki ülésén is. A képviselők azonban nem tudtak megegyezésre jutni ebben a kérdésben, azért levették a napirendről…

Kárpátinfo.net

Friss hírek