Banglades szabad utat adott a választási csalásoknak

A bangladesi kormány egy törvénymódosítással kívánja megszüntetni a felügyelő hatóságot, mely testület eddig a választások lebonyolításáért és az új kormány részére történő hatalom-átruházásért volt felelős. Az ideiglenesen felállított hatóság törvényesen mindig 90 napra kapott mandátumot. A felügyeleti szerv megszűnése már a 2013-as választásokra is érvényes lesz, az ellenzéki politikusok ezért a törvény elleni tiltakozásul a sztrájksorozat folytatására hívták fel az ország lakosságát.

A 345 tagból álló törvényhozás 291 igennel és egy nemmel fogadta el a javaslatot. A szavazást ugyanakkor bojkottálta a legnagyobb ellenzéki párt, a Khaleda Zia vezette Bangladesi Nacionalista Párt. A törvényt ellenző politikusok azzal érvelnek, hogy az új jogszabály utat engedhet a választási csalásoknak. Seikh Haszina, Banglades jelenlegi miniszterelnök asszonya ugyanakkkor tagadja, hogy politikai győzelmét akarná garantálni az új törvény által és az intézkedést fontos előrelépésnek tartja az ország demokratikus jövője szempontjából. Ugyanakkor egyes poltikusok, mint például a független Fazle Kazim is ennek ellenkezőjétől tartanak.

Az ideiglenes felügyeleti hatóságot a kilencvenes évek második felében álllították fel azzal céllal, hogy a választási csalásoknak és az elharapódzódó indulatoknak elejét vegyék. A legutóbbi mandátummal bíró testület a 2008-as választásokat felügyelve megkísérelte visszavetni a korrupció mértékét és eljárás alá vonni több száz politikust, köztük Seikh Haszinát és Khaleda Ziát is; sikertelenül. A vád hatalommal való visszaélés és illegális vagyonfelhalmozás lett volna. Az akkori választásokat végül a Bangladesi Nacionalista Párt vezette négypárti szövetség elvesztette, mégis a győztes Haszina számára prsztízsveszteséget jelentett, hogy a hatóság 90 napos mandátumán túl is fennállt. Az előző hónapban a Bangladesi Legfelsőbb Bíróság végül alkotmányellenesnek minősítette az ideiglenes hatóság intézményét.

Andriasik Szilvia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »