Százmilliókat követelnek Aj Vej-vej-től

Összesen 12 millió yüan (348,8 millió forint) tartozása van Aj Vej-vejnek a kínai állam felé – jelentette a BBC. A pekingi adóhivatal szerint a politikai aktivista 4,85 millió jüan (137,7 millió forint) adóhátralékkal és 7,3 millió jüan (207,3 millió forint) büntetéssel tartozik. A művész egyik közeli barátja, Liu Hsziao-jüan (Liu Xiaoyuan) ügyvéd állítása szerint látta a hatósági felszólítást tartalmazó levelet, amely hétfőn érkezett. „Aj-nak három napon belül válaszolnia kell” – nyilatkozta.

Aj Vej-vej a kínai művészvilág vezető személyisége, és a legprominensebb áldozata a Kínai Kommunista Párt által nemrégiben indított letartóztatási hadjáratnak, amely a rendszer kritizálóit vette célba. Az elfogatás után a nemzetközi közösség többször is felszólította Pekinget Aj szabadon engedésére. Ahogyan arról a Kitekintő is beszámolt, a politikai aktivisát 11 hétig tartották fogva, majd múlt héten óvadék ellenében szabadlábra helyezték, miután a művész beismerte adótartozását. A hozzátartozók szerint a pekingi kormány szeretné elhallgattatni a kommunista diktatúrával szembeni kritikus véleményeit nyíltan vállaló művészt.

Az elmúlt hetekben több száz emberi jogi aktivistát és bloggert tartóztattak le a kínai hatóságok, ami nemzetközi szervezetek szerint a Tienanmen téri mészárlás óta a legkeményebb hajtóvadászat a rendszerkritikus hangok ellen. A letartóztatások sorozatát anonim internetes felhívások indították el, amelyekben az arab országokban jelenleg is több helyen zajló jázmin forradalmakhoz hasonlatos demokratikus átalakítások megkezdésére szólítják fel a kínai népet.

Peragovics Tamás

Friss hírek