A jegybankot szidják az amerikai republikánus elnökjelöltek

Egyre másra érik a támadások a FED-et és Bern Bernanke-t  a Republikánus párt soraiból. Newt Gingrich „drámaian” csökkentené a FED hatáskörét, Tim Pawlently lemondásra szólította fel Bernanke-t, Michele Bachmann minnesotai képviselő pedig Ron Paullal karöltve kiállt a javaslat mellett, hogy külső könyvvizsgálatnak vessék alá a központi bankot.

A legfőbb vádak között szerepel az ingatlan buborék felpumpálása, a „mennyiségi könnyítéssel” (nagy mennyiségű dollár pénzpiacra juttatása) az infláció gerjesztése, és legutóbb a mesterségesen alacsony kamattal a nyugdíjalapok hozadékának csökkenése és az árszínvonal emelkedés. Newt Gingrich azt állítja, hogy a FED a pénzügyi válság idején kisegítette a líbiai központi bankot.

Bernanke tagadja a vádakat és a további recesszió feltartóztatása érdekében kitart az alacsony kamatráta mellet. Tény azonban, hogy 2002 óta az USA legfőbb kereskedelmi partnerei valutájához képest a dollár árfolyama fokozatosan csökken, összesen 26%-kal. Bernankét Bush elnök nevezte ki 2005-ben, így mandátuma 2012-ben jár le.

Dévai Dóra

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »