Tusványos összenő

Összenő, ami összetartozik – ezzel a mottóval várja jövendő táborlakóit a július 19-24 között Tusnádfürdőn megrendezésre kerülő 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos).

Összenő, ami összetartozik – ezzel a mottóval várja jövendő táborlakóit a július 19-24 között Tusnádfürdőn megrendezésre kerülő 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos). A szabadegyetem idei előadásainak zöme valamilyen formában kapcsolódik a budapesti kormány által kezdeményezett magyar állampolgárság határon túli kiterjesztéséhez és a könnyített honosítási eljárás biztosításához.

„A könnyített honosítási eljárás hivatalos útra indításának pillanatától világos volt számunkra, hogy az idei Tusványos fő üzenete az összetartozás lesz. Ezt az üzenetet járják körül előadóink politikai, gazdasági, társadalmi megvilágításban” – mondta el tegnap Kolozsváron Sándor Krisztina, az esemény főszervezője.

Hozzátette: a Répás Zsuzsanna (nemzetpolitikáért felelős magyar államtitkár-helyettes), Szász Péter (Demokrácia Központok igazgatója), Wetzel Tamás (miniszteri biztos) és Zsigmond Barna Pál (csíkszeredai magyar főkonzul) részvételével megtartott Magyar állampolgárnak lenni című panel-beszélgetés félévi helyzetképet nyújt majd a könnyített honosítási eljárásról.

Sándor Krisztina és Somogyi Attila ismertette tegnap Kolozsváron az idei Tusványos programját

Az idei Tusványos másik kiemelt fontosságú eseménye a Nemzetpolitikai kerekasztal lesz, amelynek keretében körüljárják az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) megalakulását és az székelyföldi autonómia változó feltételeit. A tábort az immár hagyományos „Orbán-koncert” zárja, azt viszont még nem tudni, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök kinek a társaságában lép színpadra. Mint ismeretes, az elmúlt két évben Traian Băsescu román államfő is részt vett a szabadegyetem zárónapján.

Idén is bőséges kikapcsolódási lehetőségeket kínál Tusványos, a szervezők a legkülönbözőbb stílusú könnyűzenei előadókat és stand up comedy társulatokat hívtak az Olt partjára. Gondot okozhat viszont a szálláshelyek szűkössége, ugyanis idén a tusnádi vendéglátók kénytelenek voltak fenntartani bizonyos számú helyet a nyugdíjas üdülni vágyók számára. A sátorhelyek ára egy éjszakára fejenként 20 lej.

Új Magyar Szó

Friss hírek