EU-s pénzért lobbiztak a román miniszterek

Öt romániai minisztérium képviseltette magát a legmagasabb szinten azon a tulceai nemzetközi konferencián, amelyen a Duna-stratégia elfogadásának jelentőségét tárgyalták. A Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium, valamint a Régiófejlesztési és Turisztikai Minisztérium által megrendezett eseményen Elena Udrea, Anca Boagiu, Borbély László, Kelemen Hunor miniszterek és Niculescu Tóni külügyi államtitkár szólaltak fel.

Kelemen Hunor művelődésügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az általa vezetett tárcára hárul a legnagyobb szerep a Duna-stratégia sikeressé tételében, ugyanis a folyam „összeköti” kilenc nemzet kultúráját. Hozzátette: ezért szeretnének olyan programsorozatot szervezni, amelyek közelebb hozzák egymáshoz a Duna-menti országok kultúráját. A miniszter szerint most van itt az ideje annak, hogy a stratégiában részt vállaló országok azért lobbizzanak, hogy a 2014-2120-as uniós költségvetésben megjelenjen a Duna-stratégia.

Románia Duna-stratégiás szerepkörével kapcsolatosan a környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta: a stratégia környezeti kockázatok kezelésének cselekvési területét közösen irányítja Románia és Magyarország. A Duna-medence árvízveszélyezettségi térképeinek elkészítését célozó Danube Floodrisk program az egyik fontos terv, amely részét képezi a Románia által koordinált cselekvési területhez tartozó konkrét projekt-csomagnak – hangsúlyozta a miniszter.

A Danube Floodrisk programban 18 partner vesz részt 8 országból. Az árvízvédelmi térképek finanszírozása a Dél-kelet Európai Határon Átnyúló Együttműködési Program keretén belül történik, a beruházás értéke körülbelül 6 millió euró – emelte ki a környezetvédelmi miniszter.

Új Magyar Szó

Friss hírek