Chávez újra feltűnt a képernyőkön

A venezuelai közszolgálati televízió kedden bemutatott felvételén Hugo Chávez tréningruhában látható, amint éppen Fidel Castroval beszélget. A csatorna szerint a videót kedden készítették Havannában. Ez volt az elnök első hivatalos szereplése a június 10-ei kubai műtét óta.

A riport során az elnök – szinte már védjegyévé vált – Venezuela színeit viselő tréningruhában látható, miközben Fidel Castroval beszélgetnek és az egyik állami napilapot olvasgatják. Andres Izarra, tájékoztatásért felelős miniszter elmondta, hogy a képeken szereplő újság keddi kiadású volt. Az államfőt egy medencetályog miatt műtötték meg még két hete a kubai fővárosban, Havannában.

Korábban olyan hírek is szárnyra kaptak az online sajtóban, miszerint Chávez hallgatása aggodalomra adhat okot. Többen az alelnök közbelépését követelték a váratlanul hosszúra sikerült távollét miatt.

Az 56 éves politikust egyébként meglehetősen jó állapotban láthatjuk a videón. A felvétel vezető hírként szerepelt az állami tévécsatornán, azt informális, „baráti” találkozóként bemutatva. Az elnök állapotáról az összeállításban nem esett szó.

A BBC egyik munkatársa, Michael Voss szerint a felvétel Havanna egyik jól ismert kórházában készült, ahol az elnököt korábban műtötték.

Ugyan az utóbbi két hétben folyamatosan jelentek meg fényképek Chávezről, amiken a volt kubai elnökkel, Fidel Castroval pózol, szokásos televíziós szereplései rendre elmaradtak.  Ez azért is volt meglepő, mivel szokása szerint minden jelentős politikai esemény kapcsán kifejti véleményét. Most azonban nem adott ki semmilyen közleményt az El Rodeo börtönben történt, 25 halálos áldozatot követelő lázongással kapcsolatban.

Bizonytalan marad a visszatérés

„Reméljük, hogy a videó eloszlatja a kételyeket Chávez elnök állapotát illetően” – fogalmazott televíziós interjújában Andres Izarra. Majd hozzátette: „azok, akik kételkednek az államfő egészségét illetően… tessék, itt van, felgyógyult.”

Később Chávez egy telefonos interjút is adott a dél-amerikai Telesur csatornának. Ráadásul néhány napja újabb bejegyzések jelentek meg az államfő Twitter-oldalán is.

Ennek ellenére még mindig sokan kételkednek Chávez visszatérésében, különösen a szokott mennyiségű televíziós szereplések hiányára hivatkozva. Másrészt egyelőre azt sem lehet tudni, hogy az elnök pontosan mikor érkezik vissza Venezuelába.

Az országgyűlés elnöke, Fernando Soto Rojas szerint Chávez július 5-re mindenképp visszatér, ekkor van ugyanis az ország kétszáz éves megalapításának ünnepe.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek