Minszk fizetett, de áramot még nem kap

A fehérorosz Belenergo szerdán este átutalta adóssága esedékes, 600 millió rubeles részét az orosz Inter RAO EESZ áramexportőrnek, amely azonban csütörtökön 0 órakor nem újította fel az áramszállítást, s az Inter RAO szóvivője éjszaka nem tudta megmondani ennek okát.

Korábban az orosz exportőr bejelentette: a Minszkkel való egyeztetés után napokon belül felújítja a szerdán 0 órakor leállított áramszállítást. 

Az orosz exportőr szerdán 0 órakor állította le az elektromos energia szállítását Fehéroroszországnak, a fehérorosz Belenergo ugyanis február óta 1,5 milliárd rubel adóságot halmozott fel.

Ahogyan az orosz sajtó írja, a szállítások szerdai leállítása a „szappanopera” harmadik felvonása volt: az Inter Rao a fizetések elmaradása miatt június 9-én 50 százalékkal csökkentette az áramszállítást, és csak június 13-án újította fel, amikor megállapodás született az adósság törlesztéséről, és megérkezett az első részlet is.  A megállapodás értelmében Minszknek július 5-ig több részletben kellett volna kifizetnie felhalmozódott adósságát. 

A június 20-án esedékes második részletet azonban Minszk nem utalta át. Az orosz fél már jelezte a szállítások leállítását, de újabb tárgyalások nyomán beleegyezett a határidő június 27-ig való meghosszabbításába. A Belenergo ezt a határidőt is elmulasztotta, ezért az Inter RAO kedden ismét jelezte, hogy leállítja a szállításokat, s az előre jelzett időpontban, szerdán 0 órakor meg is tette ezt.

Minszk arra hivatkozott, hogy egyelőre nem tud erre valutát találni.

Kért ugyan hitelt erre egy Fehéroroszországban tevékenykedő orosz banktól, de a bank csakis az orosz Központi Bank garanciájával lett volna hajlandó hitelezni, a Központi Bank azonban elzárkózott ettől, amit azzal indokolt, hogy Minszknek – amint ez a gazdasági adatokból látható -, van elegendő valutája adóssága törlesztésére.

Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettes a döntést jó előre azzal indokolta, hogy az áramszállítások piaci alapon történnek, és azt mondta, a szállítások leállítása nem lesz hatással a fehéroroszországi fogyasztók áramellátására.

MTI

Friss hírek