Magyar számlálóbiztosokat toboroznak

Magyar népszámláló biztosokat toboroz köreiből a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége (RMPSZ), de felhívással fordult a tanárokhoz Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is, kéri bekapcsolódásukat az összeírásba, hogy „megbízható, valósághű adatok” kerüljenek rögzítésre.

Romániában a népszámlálás október 22-e és 31-e között zajlik, és a becslések szerint öt-hatezer magyar számlálóbiztosra lesz szükség. A népszámlálás lebonyolításáért a prefektúrák felelnek, de a kérdezőbiztosokat mindenütt a polgármesteri hivatalokban működő helyi népszámlálási bizottságok toborozzák.

Az elképzelés szerint a legmegfelelőbb az lenne, ha pedagógusok, a polgármesteri hivatalok közalkalmazottjai látnák el a feladatot, ha nincsenek elegen, nyugdíjasokat és diákokat kívánnak bevonni. A kormány a népszámlálás idejére oktatási szünetet rendelt el, így akadálymentes lesz a tanárok részvétele.

A számlálóbiztosoknak az előre összeállított kérdőívekkel kell felkeresniük a körzetükbe tartozó minden háztartást. A tervek szerint háromfajta kérdő­ívet töltenek majd ki minden családnál: egyet a házról, lakásról, egy másikat a háztartásról, jelenlegi és kivándorolt tagjairól általában, és egy harmadikat, amelyben külön-külön összeírják a háztartás tagjainak legfontosabb jellemzőit.

A hivatalos dokumentumok nem teszik kötelezővé a kisebbségek nyelvének ismeretét, de szerepel bennük, hogy előnyt jelent azokon a településeken, ahol nemcsak román anyanyelvű polgárok élnek.

A számlálóbiztosok toborzása hivatalosan augusztus 1. és szeptember 2. között zajlik, ám a lehetőség népszerűsítését már megkezdték a magyar civil és politikai szervezetek, honlap is működik a www.nepszamlalas.ro címen, itt a szervezők, válaszadók, összeírók egyaránt megtalálják az őket érintő információkat.

Kitekintő / Háromszék.ro

Friss hírek