Kisebbségi törvény „ősszel, az első héten”

A kisebbségi törvénytervezetet a parlament, több mint valószínű, „ősszel, az első héten” fogadja el, mert „van még néhány megoldandó kérdés” a szövegben – közölte hétfőn Sever Voinescu, az RMDSz-szel közösen kormányzó Demokrata-Liberális Párt (PD-L) szóvivője.

„A koalíciót alkotó valamennyi struktúra egyetértett abban, hogy maradt még egy vagy két megoldani való kérdés, amelyet e parlamenti ülésszak utolsó hetének teendői miatt az ülésszak végéig nem tudjuk véglegesíteni a bizottságban és a plénuman” – magyarázta Voinescu a PD-L állandó bürójának ülése után.

Azt állította, hogy „semmiféle kétség vagy sérelem” nincs a koalíció tagjai részéről e kérdésben.

„Gyakorlatilag nincs semmiféle sérelem, a koalíciót alkotó struktúrák egyike sem kételkedik, a fontos az, hogy e  jogszabályt hamarosan, legvalószínűbb, hogy ősszel, az első héten elfogadjuk. Nincsenek problémák vele, két kérdés maradt függőben, és mindenki egyetértett, hogy ezek sorsa el fog dőlni” – fűzte hozzá Sever Voinescu.

Úgy értékelte, hogy a törvénytervezet szövegének 90–95 százalékával kapcsolatban megállapodtak, a két kérdésről a nyár folyamán fognak egyeztetni.

Hétfőig a PD-L vezetői az alakulat állandó bürójának ülései után tartott sajtóértekezleteken azt hangoztatták, hogy a koalíció szeretné a kisebbségi törvénytervezetet a jelenlegi parlamenti ülésszak végéig, vagyis június végéig elfogadni. A tervezettel kapcsolatban a PD-L azután fogalmazta meg fenntartásait, hogy az RMDSZ nem fogadta el az ország közigazgatási átszervezésének a demokrata liberálisok által javasolt változatát.

Kelemen Hunor szombaton az SZKT marosvásárhelyi ülésén azt mondta, hogy a kisebbségi törvény elfogadásának június 30-i határidejét „a jelenlegi magyarellenes légkörben” nem lehet betartani.

Mircea Toader, a PD-L képviselőházi frakcióvezetője szerint a PD-L, az RMDSZ és a többi kisebbség képviselői nem jutottak megegyezésre a kisebbségi törvénynek a területi határokról, az országis kulturális autonómiatanács vétójogáról és a kulturális autonómiáról szóló cikkelyei tekintetében, e három tételt kell a koalícióban megtárgyalniuk.

Kitekintő / Nyugati Jelen

Friss hírek