Kolozsvár: Testőrök Mátyás királynak?

„A Kolozsvár Főterén megszervezet sörfesztivál alatt, a Szent Mihály templom körüli kertet, egykori sírkertet sétaterületként és mellékhelységként használta több kolozsvári lakos” – tájékoztatta az Új Magyar Szót a Kolozs megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) kolozsvári szervezete.

Mint jelezték, hétfőn fényképekkel ellátott kétnyelvű panaszlevelet iktatnak a város polgármesteri hivatalában. „Az esemény továbbra is arról tesz tanúbizonyságot, hogy a kolozsvári polgármesteri hivatal átgondolatlanul ad engedélyt ilyen típusú fesztiválokra, figyelmen kívül hagyva a téren lévő műemlékek épségének, megóvásának fontosságát” – hangsúlyozza a KIFOR lapunkhoz eljuttatott közleménye.

A hétvégén az RMDSZ Kolozs megyei szervezete hivatalos kérést fogalmazott meg a kolozsvári polgármesteri hivatal irányába, amelyben fokozott védelmet kértek a Mátyás- szoborcsoport körüli szombaton és vasárnap szervezett Ursus Evolution fesztivál időtartamára.

A Kolozs megyei szervezet szerint mivel az ingyenes programokra nagyszámú közönség látogat a Mátyás-szobor fokozott védelmet igényel. A szervezet emlékezteti a hivatalt, hogy az 55-ös és 36-os cikkelyeknek megfelelően a törvény bünteti a műemlékek rongálását.

A Kolozs megyei RMDSZ azok után fogalmazta meg kérését, hogy június 18-án, valamint június 19-én megtartott Fagylaltfesztivál alatt a Mátyás-szoborcsoport védelme nem volt a megfelelő módon ellátva.

Kitekintő / Új Magyar Szó

Friss hírek