Az oroszok háromnegyede belefáradt a politikába

A orosz állami közvélemény-kutató intézet (VCIOM) csütörtökön közétett felmérése szerint az oroszok háromnegyede belefáradt a politikába. Az orosz fásultságot leginkább az okozza a kutatás szerint, hogy az emberek nem látnak valós eredményeket (62 százalék), valamint a meggyőződés, mely szerint a politikusok becsapják az átlagembereket (41 százalék), írja a RIA orosz hírügynökség.

A válaszadók 12 százaléka tartotta magát érdekeltnek a politikai ügyekben. Negyedük olyan pártot támogat, mely nincs jelen Oroszország parlamentjében, további 16 százalékuk pedig gyakori internet-felhasználó. Úgy tartják, mind a két csoport az orosz liberális ellenzékkel azonosul.

A felmérésre június 11-12-én került sor, melyben 46 régió 1600 embere vett részt. A hibahatár +/- 3.4 százalék. A VCIOM intézet szerint a 20 évvel ezelőtt feltett hasonló kérdésre majdnem ugyanígy reagált a lakosság. 1991-ben a válaszadók 74 százalékát viselte meg a politika. Akkoriban csak 8 százalékuk érezte a politikát távoli dolognak, arányuk mostanra megduplázódott.

Tárkányi Evelin

Friss hírek