22 milliárd rubellel tartoznak Moszkvának

Az Oroszországgal vámuniót alkotó két szovjet utódállam (Belarusz és Kazahsztán)22 milliárd rubeles tartozást halmozott fel Moszkvával szemben – tudósította a Kommersant. Andrej Beljanyinov, a Föderációs Vámhivatal vezetőjének nyilatkozata szerint a két partnerállam „nem megfelelő  import-vámigazgatásának” az eredménye. Ezzel kapcsolatban az orosz hivatalnok a behozatali vámok országok közötti megoszlási koefficiensének felülvizsgálatát javasolja, attól függetlenül, hogy ez a 22 milliárd nem egy jelentős összeg a teljes bevételt tekintve.

A vámunió keretein belül 2010. szeptember 1-jétől az import vámok a három tagállam között oszlanak meg az egyezmény szerint. A vámunió bizottságának adatai szerint, ellentmondásban Beljanyinovval, a 2011. márciusáig tartó időszakban befolyó összeg elosztása a leírtaknak megfelelően történt.

A két kisebb tagállam tiltakozása várható reakció volt. A fehérorosz Állami Vámbizottság tévesnek és a vámunió szabályai mellőzésének nevezte az orosz hatóság nyilatkozatát, sőt, tovább is ment azt állítva, hogy Oroszország részesült több bevétellel, mint amennyi megillette volna. Továbbá, tagadta, hogy a vámigazgatásuk ne lenne megfelelő, hiszen EU vámügyi szakértők fejlettnek értékelték azt. Kazahsztán sem ismeri el, hogy tartozna Moszkva felé, azzal érvelve, hogy a vámelkülönítés automatikusan történik napi rendszerességgel, és eddig nem észleltek hibát.

Tóth I. Dávid

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »