Băsescu nem bocsájt

Nagy port kavar a nyilvánosságban Traian Băsescu román államfő kijelentése, miszerint Mihály király áruló. Június 22-én a B1 Tv esti műsorban Traian Băsescu elmondta, véleménye szerint Mihály király elárulta a nemzet érdekeit akkor, amikor 1947-ben lemondott a trónról – írja a Mediafax.

Az államfő hozzátette, a történelem során mindenki Ion Antonescut (román katonatiszt, diktátor) hibáztatja a holokausztért, aki akkor „csupán” miniszterelnök volt, holott az országnak volt egy államfője is. „Csupán azért, mert egyikük az oroszok szolgája volt és lemondva, elhagyta országát megbocsátjuk minden bűnét?” – tetézte kijenentéseit az államelnök.

Megbotránkozást keltett országszerte az államfő megnyilvánulása – tudjuk meg a Hotnews oldalairól. Mircea Geoană, a szenátus elnöke arra inti Băsescu-t, hogy tegye jóvá szavait és kérjen elnézést a volt vezetőtől. Crin Antonescu, a Nemzeti Liberális Párt elnöke bocsánatot kért a sértésért Mihály királyhoz intézett csütörtöki levelében és „erkölcsi értelemben vett hazátlannak” nevezte az elnököt.

Dan Berindei, a Román Tudományos Akadémia elnöke helytelennek minősítette az államfő szavait, Victor Ponta a Szociáldemokrata Párt elnöke pedig „aljasnak és felelőtlennek” nevezte viselkedését (erdély.ma).

Băsescu mostani kijelentése ellentmond a 2006-ban általa is elfogadott kommunizmust elitélő Tismăneanu-jelentésnek, mely szerint „a román állam alkotmányos folytonosságának megsemmisítése, Mihály király 1947. decemberi kényszerű lemondatása által, továbbra is a kommunizmus egyik nagy visszaélése marad”.

A királyi ház úgy véli, a legjobb, ha nem reagál a történtekre.

Faludi Orsolya

Friss hírek