Mézesmadzagot is kínál az EU a görögöknek

Az EU27-ek állam- és kormányfői csütörtök este az országspecifikus ajánlások jóváhagyásával lezárták az első európai szemesztert, megsürgették a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló jogszabályi csomag elfogadását és a növekedés beindítására fókuszáló elemekkel dúsították fel a görög támogatási programot.

A Bizottság, az IMF, az Európai Központi Bank és az athéni kormány között kitárgyalt fiskális kiigazítási program görögországi elfogadását megkönnyítendő, az Európai Tanács csütörtök este zöld utat adott Brüsszel tervének a strukturális alapok rugalmasabb felhasználására és a görög kormányfő kérésére együttérzéséről biztosította az egyre elkeseredettebb görög lakosságot.

Az új üzenetek nyilvánvaló célja, hogy kikövezze az utat a kemény megszorításokat tartalmazó program jövő heti elfogadása előtt a görög parlamentben. Az állam-és kormányfők nyilatkozatukban sürgősnek nevezték, hogy a görög törvényhozásban a következő napokban megkapja a támogatást az új fiskális stratégia és a privatizációs program. „ A görög kormány kérését követően, amit a kormányfő jelent be, ez lesz az alapja majd az új program fő paramétereinek meghatározásához, amit az euróövezeti partnerek és az IMF közösen támogat majd, és ez egyúttal megnyitja az utat a következő hitelrészlet lehívására júliusban” – áll a nyilatkozatban.

A közlemény többi része utal az Eurócsoport néhány nappal ezelőtti megállapodására arról, hogy informálisan és a meglévő, de lejáró görög államadósság önkéntes továbbgördítése révén a magánbefektetőket is bevonják majd a következő görög pénzügyi mentőcsomagba, aminek fő koordinátáiról a tervek szerint július 3-i ülésén dönt az Eurócsoport. Az európai vezetők újra felszólították a görög politikai pártokat, hogy egységesen álljanak a program fő céljai mögé, hangsúlyozva, hogy a görögországi reformok mélysége, kiterjedése és időigénye miatt a nemzeti egység a siker előfeltétele.

Az állam- és kormányfők a Bizottság elnökének azt a kezdeményezését is felkarolták, amely a Görögországnak járó strukturális alapok könnyebb lehívásával és a versenyképesség javítására, továbbá a foglalkoztatás növelésére való átfókuszálásával próbál enyhíteni a görög gazdaság és lakosság terhein és jobban egyensúlyba hozni a sokak szerint túlzottan a megszorításokra koncentráló erőfeszítéseket. José Manuel Barroso bizottsági elnök a vacsorát követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Bizottság akár 85 százalékra is kész megemelni az uniós társfinanszírozási rátát, könnyítve ezzel a görög társfinanszírozás terhein. Felhívta a figyelmet arra, hogy Görögországnak 2007 és 2013 között 20 milliárd euró fejlesztési támogatás jár az uniós költségvetésből, aminek eddig csak a negyedét volt képes felhasználni. Ebből 675 millió eurót lehet technikai segítségnyújtásra felhasználni, amiből még 120 millió még mindig bent van a költségvetésben. A Bizottság egy átfogó technikai segítségnyújtási programot is felkínál a görögöknek.

George Papandreu görög kormányfő kérésének eleget téve az EU27-ek a görög polgárokat is biztosították arról, hogy tisztában vannak azzal, mivel járnak számukra a gazdasági kiigazító intézkedések. Meggyőződésüket fejezték ki, hogy az áldozatok elengedhetetlenek a gazdasági talpra álláshoz és hozzá fognak járulni az ország jövőbeli stabilitásához és jólétéhez. Herman Van Rompuy a csúcsvacsorát követően azt ecsetelte, hogy valójában nincs ellentmondás a költségvetési konszolidáció és a növekedés helyett, az előbbi nélkül ugyanis szerinte a második sem lehet sikeres. Mint egykori belga költségvetési miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy kizárólag a konszolidációs program lépésről-lépésre történő végrehajtása hozhatja vissza a görög gazdaságba az elveszett bizalmat és vezetheti ki az országot a válságból.

Az Európai Tanács a gazdasági témáknak szentelt, ám konkrét döntéseket ezúttal nem eredményező vitán az országspecifikus költségvetési és makrogazdasági ajánlások elfogadásával lezárta az első európai szemesztert, miként azt Van Rompuy és Barroso is hangsúlyozta, „anélkül, hogy felvizezte volna a Bizottság ajánlásait”. Az Európai Tanács elnöke leszögezte, hogy az állam- és kormányfők személyesen is felelősek a vállalt reformok végrehajtásáért.

A Bizottság elnöke azt emelte ki, hogy az EU történetében először fordul elő, hogy a tagállamok legmagasabb szinten elkötelezik magukat a gazdaságpolitikai koordináció mellett. A találkozón Barroso elmondása szerint átfogó körképet adott a gazdasági reformok állásáról, összehasonlítva a tagállamok teljesítményét más országokéval, így az Egyesült Államokéval is. Abban is egyetértettek, hogy a 24 tagállamot magába foglaló euró-stabilitási paktum keretében legközelebb ambiciózusabb és konkrét kötelezettségvállalásokat kell tenni.

Az állam- és kormányfők a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomag minél előbbi elfogadására sürgették az Európai Parlamentet és a Tanácsot. Van Rompuy szerint az alku elérhető távolságba került és a csomag több mint 95 százalékban készen áll. „A jobb ne legyen a jó ellensége” – figyelmeztette az Európai Tanács elnöke a csomagról a Tanáccsal még alkudozó Európai Parlamentet.

A vezetők véglegesen jóváhagyták a 2013 közepétől hatályba lépő állandó válságkezelő alapról, az Európai Stabilitási Alapról (ESM) szóló szerződés szövegét, amit a tagállamoknak is ratifikálniuk kell még. Végül az átmeneti pénzügyi válságalap, az európai pénzügyi stabilitási eszköz (EFSF) tényleges hitelezési képességét is kiterjesztették 440 milliárd euróra.

A csúcstalálkozó pénteken a migrációs és külügyi témákkal, illetve a horvát csatlakozási tárgyalások lezárásának jóváhagyásával folytatódik.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »