Pénzre vadásznak az elnökjelöltek

Ahhoz, hogy ismertté váljanak a következő, hónapokban sok médiumban kell szerepelniük az amerikai elnökjelölteknek. A republikánus támogatás-gyűjtők között egyelőre Mitt Romney áll a legjobban.

Ha meg akarod nyerni pártod elnökjelölési versenyét, és végül az elnökválasztást is, a csapból is neked kell folynod – szól az amerikai politika egyik alapszabálya. Ahhoz azonban, hogy ismertté váljanak és sikeresen meg tudják szólítani a szavazókat, a republikánus elnökjelölteknek a következő, döntő hónapokban minél több médiumban kell minél többször szerepelniük. Ehhez pedig egy dolog biztosan nem árt: pénz.


A konkrét összegek mellett a pénzgyűjtés hírértéke is fontos a jelöltek számára, akik gyakorlatilag hólabda-effektust remélnek a jó hírektől: aki sokat gyűjt, arról többet írnak a médiában, így ismertebb lesz a neve, tehát egyre több adományra számíthat. Aki a legtöbb pénzt kapja, az ezen túlmenően hitelesebben tudja kihívni a kampánypénzek gyűjtésének koronázatlan királyát, Barack Obamát, aki a maga részéről szintén nem tétlenkedik: az elnök ezen a héten bonyolította le idei harmincadik (!) adománygyűjtő rendezvényét.

Hettyey András

Friss hírek