Energetikai privatizáció Romániában

El akarja adni a román kormány az állami tulajdonban lévő villamosenergia illetve gáz- és olajipari vállalatok egy részét, tájékoztat a Reuters.

80 millió eurót hozhat az állami kasszába a villamosenergia hálózatot üzemeltető Transelectrica 15 százaléknyi részesedésének tőzsdére bocsátása. Ugyanakkor, további 12 százalékot szánnak eladásra tőkeemelés céljából, mondta a szervezet vezetője, Horia Hahaianu. A Transelectria 73,7 százaléka van jelenleg állami tulajdonban.

Szintén Románia privatizációs tervének része, hogy megválna az osztrák OMV által irányított Petrom olaj- és gázipari vállalat 9,8, illetve a tőzsdén nem jegyzett gázüzemeltető Transgaz a 15 százalékától.

A kormány célja a Nemzetközi Valutaalappal illetve más hitelezőkkel kötött megállapodásnak eleget tenni azzal, hogy év végéig 2,9 milliárd lejt (175 milliárd forint) szerez a Bukaresti Értéktőzsdén. A befolyt összeg nem szerepel majd az idei költségvetésben, nyilatkozta Traian Băsescu államfő.

Faludi Orsolya

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »