Választási csalás Szabadkán

Maglai Jenő, a VMSZ szabadkai szervezetének elnöke mai sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a június 6-ai helyi közösségi választások után a városi választási bizottság rosszul osztotta szét a mandátumokat, és így összesen 8 tanácsnoki hellyel rövidítették meg a pártot.

,,Már az első kör után gyanús volt a mandátumok leosztása, azonban akkor még nem tudtunk ezzel a kérdéssel foglalkozni. A második kör után matematikusokkal és informatikusokkal ellenőriztük le a mandátumok leosztásának a pontosságát’’ — kezdte beszámolóját Maglai. Az elnök hozzátette: a városi választási bizottság, illetve az azt követő szakszolgálat nem azt a matematikai módszer alkalmazta a tanácsnoki helyek szétosztására, amelyet a hatályos jogszabályok előírnak. A mandátumok elosztásának a metódusát önkormányzati határozatban szabályozzák. Egyébként 14 helyi közösségnél osztották szét rosszul a tanácsnoki helyeket, és a VMSZ mellett más pártokat is, így a DSS-t és az LSV-t is megkárosították.

A palicsi, kertvárosi, újfalusi, bajmoki, sétaerdei, kisbajmoki, gáti, prozivkai, ludasi, zentaörsi, mérgesi, újzsedniki, kisradanováci, és a központ II. helyi közösségekben történtek visszásságok. A Vajdasági Magyar Szövetség két választási körzetben még időben emelt kifogást, így visszakapták a mandátumokat, azonban 6 helyi közösségben már nem tudtak időben reagálni a történtekre.

Több helyi közösségben ha jól osztják ki a mandátumokat, akkor az erőviszonyok teljesen megváltoznak. A városi választási bizottsághoz fordultak, ennél az intézménynél adták be az igényt, hogy igazítsák ki a hibákat. ,,Azt gondoljuk, hogy nem véletlenül történt az, ami történt, azt gondoljuk, hogy ravasz róka Rudi módján előkészített választási csalásról van szó. Nem tudjuk elhinni azt, hogy egy egyszerű matematikai módszernek az alkalmazása ekkora gondot okoz’’ — mondta Maglai.

A VMSZ az alapfokú ügyészségnél tett feljelentést, a megrendelő, a parancsadó, és a végrehajtó kilétére szeretnének fényt deríteni. ,,Létezik egy mondás Sztálintól, amely igencsak jellemző erre a mostani helyzetre: nem azok választanak, akik szavaznak, hanem azok, akik a szavazatokat számolják’’ — tette hozzá Maglai. Úgy tűnik az Európai Szabadkáért koalíció minden eszközt bevet hatalmának megtartása érdekében, Szabadkán a helyi közösségi választások során 16 mandátumot osztottak ki tévesen.

Vajdaság.ma

Friss hírek