Saját képviselőit korlátozná a koalíció

A kormánykoalíció képviselőinek problémái lehetnek törvényjavaslataik vagy módosító javaslataik elfogadtatásával. A koalíció ugyanis korlátozni szeretné törvénykezési kezdeményezéseiket, ezzel elkerülve a problémákat.

A koalíció terveiről a Szlovák Rádió adott hírt. A képviselők a tervek szerint csak akkor számolhatnak javaslataik támogatásával, ha minden koalíciós frakció, és az illetékes minisztérium beleegyezését is megszerzik. „Ha valaki ezek nélkül akarja benyújtani javaslatait, tudatában kell lennie annak, hogy a többi frakció nem fogja automatikusan támogatni azokat” – mondta Martin Fedor, az SDKÚ képviselője a rádiónak.

„Saját törvénykezési kezdeményezéseim kapcsán az Alkotmányra, a házszabályra, s kormány programnyilatkozatára, és a KDH szerveinek esetleges döntéseire fogok támaszkodni” – reagált Radoslav Procházka, a KDH képviselője.

A rádió szerint az új szabályokat Richard Sulík házelnök, az SaS elnöke javasolta a hónap elején, s a kezdeményezéssel állítólag minden koalíciós párt vezetője egyetértett. Több kormánypárti frakció tiltakozása miatt azonban valószínűleg enyhítenek a szabályokon.

„Ez egyelőre nyitott kérdés, olyan megfogalmazást keresünk, mely az egyik oldalon nem korlátozná a képviselők kezdeményezéseit, másrészt azonban nem okozna olyan problémákat a koalíciónak, hogy a képviselők törvényeket nyújtanak be, de azok vagy nem mennek át, vagy csak az ellenzék támogatásával fogadják el őket. Mivel ezt el akarjuk kerülni, olyan megfogalmazást keresünk, mely megfelelne” – mondta a kezdeményezésről Pavol Abrhan, a KDH alelnöke.

Bumm.sk

Friss hírek