Polgármesterek: pontatlanok a népszámlálási eredmények

A pozsonyi városrészek vezetése szerint torz eredmények születtek a népszámláláson, ezért a pénzügyi tárcának a lakossági nyilvántartást kellene alapul vennie a településeknek járó pénzösszeg megállapításakor.

A pozsonyi városrészeket tömörítő társulás, illetve a Szlovákiai Városok és Falvak Társulása (ZMOS) kéréssel fordul a pénzügyminisztériumhoz, hogy ne a népszámlálás eredményeit vegye alapul a településeknek járó pénzösszeg megállapításakor – erősítette meg Pozsony-Újváros városrész szóvivője, Marek Tettinger.

Erről a lépésről még a múlt heti ülésén döntött a pozsonyi városrészeket tömörítő szervezet. „Abból a tényből indultunk ki, hogy a népszámlálást viszonylag sok lakos ignorálta, így torz eredmények születtek“ – jelentette ki Alžbeta Klesnilová, a társulás szóvivője.

Pozsony-Újvárosban például a lakosok több mint 20 százalékát nem számolták meg. „A lakossági nyilvántartás szerint a mi városrészünknek 41 ezer lakosa van, a hozzáférhető népszámlálási adatok szerint viszont csak 28 ezer“ – nyilatkozta Tettinger.

Klesnilová szerint más városrészekben is hasonló eredményeket hozott a népszámlálás. A városok és falvak a lakosság számától függően kapják meg a jövedelemadó bizonyos hányadát. Pozsony-Ligetfalu polgármestere, Vladimír Bajan úgy vélte, a népszámlálás eredménye komoly veszélyt jelent a fővárosra nézve.

Rudolf Kusý, Pozsony-Újváros polgármestere szerint a megoldás az, hogy a lakossági nyilvántartás alapján állapítsák majd meg a településeknek járó pénzösszeget, ne a népszámlálási eredményeket vegyék alapul.

Bumm.sk

Friss hírek