A görög katasztrófa megelőzésére mozgósítanak

Két szakaszban szeretne úrrá lenni a súlyos görög válságon az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, aki csütörtöki nyilatkozatában arra figyelmeztetett, hogy a következő napok kritikusak lesznek Görögország és Európa pénzügyi stabilitása szempontjából.

Két lépcsőben kívánja elkerülni a görög államcsődöt az EU gazdasági és pénzügyi biztosa, aki csütörtökön felszólította az uniós döntéshozókat és az eurózóna pénzügyminisztereit arra, hogy vasárnap Luxembourgban tegyék félre még meglévő nézeteltéréseiket a görög államadósság-válság kezelését illetően.

Olli Rehn mindenekelőtt abban bízik, hogy az Eurócsoport vasárnap képes lesz döntést hozni a görögöknek nyújtott hitel következő, ötödik részletének július elején történő folyósításáról (ennek összege 12 milliárd euró). A biztos ezzel összefüggésben reméli, hogy a görög program felülvizsgálata is lezárulhat az IMF-fel egyetértésben, ami az újabb kölcsön folyósításának előfeltétele.

Rehn azt is előrejelezte, hogy az Eurócsoport vasárnap és hétfőn megvitatja a második görög mentőcsomag tartalmi kérdéseit és feltételeit, továbbá a jelenleg éles viták tárgyát képező kérdést a magánbefektetők bevonásáról. A biztos azt jelölte meg kívánatos célként, hogy az Eurózóna július 11-i ülésén meghozzák az ezzel kapcsolatos döntéseket. „Ilyenformán el fogjuk kerülni a csődforgatókönyvet és megnyitjuk az utat egy középtávú stratégiáról szóló megállapodás előtt. Nehéz ügy, de szilárd meggyőződésem, hogy ezzel a kétlépcsős megközelítéssel, az IMF-fel egyetértésben elkerülhetjük a baleseti forgatókönyvet” – hangsúlyozta a Bizottság finn nemzetiségű tagja. Rehn szerint mindez azt jelenti, hogy szeptemberig garantálva lesz a görög államadósság, miközben ezzel párhuzamosan júliusban megszületnek a közép távra, tehát a szeptemberen túli időszakra vonatkozó döntések.

A biztos nagy nyomatékkal szólt arról, hogy a felelősség egy jelentős része a görög hatóságok és a görög politikai vezetők vállán nyugszik. „Arra számítunk, hogy a görög parlament június végéig elfogadja a gazdasági reformprogramot, ahogy abban megállapodtunk. Sajnálatos, hogy a nemzeti egység összekovácsolására irányuló erőfeszítések a napokban (szerdán – a szerk.) kudarcot vallottak. A Görögország számára katasztrófát jelentő csőd elkerüléséhez szükséges erőfeszítések valamennyi politikai erő felelősségvállalását szükségessé teszik” – üzent az utóbbi napokban politikai zűrzavarba süllyedt görög politikai erőknek.

Olli Rehn arra is figyelmeztetett, hogy a következő napok meghatározóak lesznek Görögország és Európa pénzügyi stabilitása és gazdasági talpra állása szempontjából.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »