Pozsonyban találkoztak a visegrádi kormányfők

A június 16-i pozsonyi miniszterelnöki találkozóval befejeződött az egyéves szlovák V4-es elnökség. Iveta Radičová szlovák miniszterelnök meghívására a találkozón részt vett Orbán Viktor magyar és Donald Tusk lengyel miniszterelnök. A csúcstalálkozó Petr Nečas cseh miniszterelnök jelenléte nélkül zajlott, aki belpolitikai problémák miatt inkább Prágában maradt, Csehországot ugyanis közlekedési sztrájk bénította le. Őt ezért Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter helyettesítette, aki Szlovákiától átvette a V4 elnökségi posztját.

Pozsony 2010. július 1-től 2011. június végéig elnökli a V4-et. Szlovákia mottója a „Hatékony Visegrád – kontinuitás, összetartozás, szolidaritás és tájékozottság” volt, és a fő prioritásai a regionális együttműködés megerősítése, valamint a közös V4-es rendezvények támogatása voltak a csoport alakulásának 20. évfordulója alkalmából.

A V4 szerves része az EU-nak, az együttműködés Szlovákiának köszönhetően megerősödött

Radičová Szlovákia V4-es egyéves elnökségének értekélésén kiemelte a négy ország közötti együttműködés megerősödését, legfőképpen az energiabiztonság területén, ahol megállapodások születtek az észak-déli gáz-összeköttetésről. „Az energiaforrások diverzifikációja az út a nagyobb szabadsághoz és függetlenséghez”, hangsúlyozta. Sikeres lett az együttműködés a védelem területén is, hiszen Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország megegyeztek egy közös harccsoport létrehozásában is. A védelem témája fog dominálni az október 28-ára meghirdetett közös cseh és szlovák kormányülésen is Pozsonyban.

A szlovák V4 elnökség eredményeit Tusk és Orbán miniszterelnökök is elismerték. „Örülök, hogy ebben az évben sikerült közös erőfeszítésekkel bebizonyítani, hogy a szlovákok és a magyarok a nemzetközi életben együtt tudnak működni és képviselni az érdekeiket, akkor is, ha a bilaterális kapcsolatok néha problémásak”, mondta a magyar miniszterelnök.

A szlovák, a lengyel és a cseh vezetők a találkozó utáni sajtótájékoztatón méltatták Magyarország most záruló EU-elnökségét. Orbán Viktor kormányfő köszönetet mondott azért, hogy a visegrádiak segítették a magyar EU-elnökséget. Orbán külön köszönetet mondott Radicovának azért, hogy a magyar-szlovák viszonyban olykor felmerülő, illetve meglévő problémák, valamint a Magyarországot – például a médiatörvény kapcsán – ért támadások ellenére mindig kiállt Magyarország mellett, s a helyzetet sohasem használta ki Magyarország bírálatára, támadására. „Mindent megteszek annak érdekében, hogy viszonozzuk ezeket a gesztusokat” – szögezte le Orbán. „Gratuláltunk Orbánnak a sikeres magyar EU-elnökségért. Lengyelország folytatni fogja ezt a munkát” – idézte Donald Tusk lengyel miniszterelnököt az MTI pozsonyi tudósítója.

Lengyelország, amely július 1-től veszi át a soros EU elnökséget, folytatni kívánja, amit az elmúlt félben Magyarország elkezdett. „Örülök, hogy ezt a Visegrádi csoport is támogatja”, mondta Tusk. A V4 szerinte egy olyan csoport, amely határozottan támogatja Nyugat-Balkán európai uniós integrációját. Amellet, hogy az EU bővítés tovább folytatódjon Horvátország csatlakozása után is, Orbán is kiállt.

Csehország a V4 elnökségben legalább háromnegyed részben olyan sikeres szeretne lenni mint Szlovákia

Ezt Karel Schwarzenberg cseh külügyminiszter jelentette ki, aki Petr Nečas miniszterelnök nevében a pozsonyi találkozón átvette Szlovákiától a V4-es elnökséget. Csehország prioritásai a következő többéves uniós pénzügyi keret, a közös európai energiapolitika és a Keleti Partnerség megerősítése lesznek. A cseh diplomácia feje megjegyezte, hogy a csoport kezdeményezése nélkül valószínűleg nem indult volna el az észak-déli energetikai összeköttetés projektje. „Energetikailag egész Európát össze kell kapcsolnunk, ha el akarjuk érni az energiabiztonságot,” hangsúlyozta. A közép-európai országok szerinte foglalkozni fognak a nukleáris energia jövőjének kérdésével is.

Nečas nem jött el a 24-órás csehországi közlekedési sztrájk miatt

Csehországban június 16-án éjféltől 24 órára országszerte leállt a vasúti közlekedés és a fővárosban is lebénult tömegközlekedés. A szakszervezetek ezzel az akcióval tiltakoztak a jobbközép kormány meghirdetett társadalmi és gazdasági reformjok ellen. A nap legdramatikusabb eseménye a pénzügyminisztérium előtt zajlott, ahol paradicsomokat dobáltak Miroslav Kalousek cseh pénzügyminiszterre, ám nem találták őt el. Az utolsó éjjeli metróba meg ellentüntetők szálltak fel, akik nem voltak hajlandók leszállni a szerelvényről, ezzel akarták elérni, hogy a metró reggel is közlekedjen. Václav Klaus cseh köztársasági elnök pedig elhalasztotta születésnapi ünneplését, amelyekre a prágai várban került volna sor. A 70-ik születésnapja alkalmából Klausnak külföldi diplomaták és cseh politikai és közéleti képviselők gratuláltak volna, ám az államfő lemondta a találkozókat, nehogy hatással legyen rájuk a közlekedési sztrájk.

Szlovák-magyar csúcs

Iveta Radicová a nap folyamán Orbán Viktorral külön találkozva nagyon határozottan visszautasította Kövér Lászlónak, a magyar Országgyűlés elnökének egy cseh lapinterjúban nemrégiben elhangzott szavait. Radicová Kövér kijelentéseit Szlovákia inzultálásának minősítette. „Kérem, hogy ez a viselkedés soha többé ne ismétlődjön meg, mert ez komoly akadálya a jószomszédi kapcsolatoknak” – jelentette ki Radicová a csúcstalálkozó utáni sajtóértekezleten. Felszólította Orbánt, hogy ezt az álláspontot tolmácsolja Magyarországon. Orbán Viktor „súlyosnak” nevezte Radicová szavait, és biztosította arról, hogy kormánya mindent megtesz a magyar-szlovák barátság megőrzése érdekében, írja a magyar állami hírügynökség.

Molnár Antónia

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »