Újabb Che Guevara-naplót adnak ki

Egy eddig még sosem publikált Ernesto „Che” Guevera napló bukkant fel a napokban Kubában. A politikus-forradalmár írásai az Egy harcos naplója (Diario de un combatiente) címmel jelentek meg. A kiadó egyik munkatársa szerint Che Guevara kézírása annyira olvashatatlan volt, hogy annak megfejtése a szokásosnál jóval több időt vett igénybe.

Guevera özvegye, Aleida March elmondta, hogy az írásokat mindenféle utólagos szerkesztés nélkül hozták nyilvánosságra.

Az Egy harcos naplójában egyébként három év történéseit találhatjuk meg. Azt az időszakot, amikor a különféle gerilla akciók eredményeként a forradalmárok először megbuktatják Fulgencio Batista kubai diktátort, helyébe pedig Fidel Castrot állítják.

A napló a kubai partraszállás napjától, 1956 decemberétől egészen 59 januárjáig tartalmaz bejegyzéseket. Ekkor űzték el ugyanis Batista tábornokot a hatalomból. Az írások felfedik Ernesto Guevara első benyomásait Kubáról, annak kulturájáról és politikai életéről – állítja a kiadó.

Che Guevara eddig megjelent írásai nagy sikert arattak az olvasók között. A bolíviai évekről szóló, 1968-ban kiadott napló – ahol végül Che Guevarát elfogja, majd kivégzi a CIA – sokáig vezette az eladási listákat, sőt, több kiadásban is megjelent. Az egy motoros naplója, amelyet 23 évesen írt latin-amerikai körutazásáról, végül film formában is befutott. 

Ernesto Guevara 1928-ban született Argentínában. Fidel Castroval 1955-ben találkozott Mexikóban, ahol megtervezték Batista elűzését és a kubai forradalmat. Mielőtt még Afrikába, majd pedig Bolíviába ment volna, Che Guevara a kubai Központi Bank igazgatója volt. Végül 1967-ben halt meg, a CIA végezte ki egy La Higuera nevű kis faluban.

Klopfstein-László Kornél

Friss hírek