Már a jegybank is aggódik a költségvetési hiány miatt

Egyre nagyobb aggodalommal figyeli az amerikai jegybank az USA költségvetési politikája körüli vitát. Tegnap szokatlan kemény szavakkal kommentálta Ben Bernanke, Fed-elnök a képviselőházi demokraták és republikánusok civakodását az adósságplafon megemeléséről. Bernanke szerint nem szerencsés a fiskális kiigazításról szóló vitát a mostani adósságplafon megemeléséhez kötni, ugyanis ha nem sikerült augusztusig nagyobb mozgásteret adni a pénzügyminisztériumnak adósságainak megújítására, akkor kvázi csődhelyzet állhat fenn az USA-ban, aminek beláthatatlan következményei lehetnek. Bernanke fel is villantott egy ilyen negatív víziót, hogy mi történne, ha az USA adósságát a nagyobb hitelminősítők kénytelenek lennének lerontani, és ha a Treasury nem jutni megfelelő áron forráshoz a tőkepiacon. Ilyen hatás lenne például, hogy a dollár kulcsvaluta szerepe gyakorlatilag elillanna a nemzetközi pénzügyi rendszerből és óriási nyomás alá kerülnének a gazdasági döntéshozók, hogy azonnal vegyék elejét a csődeseménynek.

Ilyen szokatlan direkt kommentálást nem szokott amerikai jegybankár közzétenni fiskális politikával kapcsolatban. Bernanke tegnap mégis arra kényszerült, hogy a kényes természetű politikai vitába szóljon bele, amire valószínűleg azért kerülhetett sor, mert a Feden belül is egyre nagyobb aggodalommal figyelik, hogy az USA adóssága bár már májusban elérte a megengedett szintet, a 14,300 milliárd dolláros limitet mégsem sikerül megemelni. Nem véletlen, hogy a Fed idegeskedik, hiszen nem kis mennyiségű amerikai adósság fölött diszponál, másfelől saját kötvényprogramjának a sorsát is befolyásolhatja, ha a Treasury képtelenné válik újabb adósságlevelek kibocsátására.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »