Nagy a tét! Újra felosztják Romániát

Traian Băsescu két elnöksége évei alatt éppen elégszer bizonyította, hogy harcos, nyughatatlan szellem, s állandóan újabb és újabb ötletekkel bombázza a hazát, amely – éppen az államfő bizarr ötleteit kivitelező, elnyűhetetlen Boc-kormány megszorító, kapkodó, a távlatos elképzeléseket sajnálatosan nélkülöző politikája miatt – a legjobb úton jár ahhoz, hogy összemenjen, mint a tótorgona.

Az infláció pörög, nincs egyensúlyban a bizonytalan bérekkel, az árak elszabadulnak, de Traian Băsescu hol az alkotmányt szeretné megújítani – ez az elképzelése bizonyos ellenállásba ütközvén, átmenetileg lekerült a napirendről –, hol az országot szeretné újra felosztani. Az elnök területi-közigazgatási reformjának újdonsága, hogy nyolc nagy megyét képzel el, ahol mi, székelyek újra Brassóhoz tartoznánk, Szebennel együtt. De vannak még bizarrabb jelenségek is, Temesvár ismét Araddal keveredne, Suceava Iaşi-sal, Vaslui megye pedig Konstancával kerülne egy régióba. Ez önmagában is fejre állíthatná ama kényes egyensúlyt, amely jelenleg a központi hatalom és a megyék közötti kapcsolatban, a megyék működésében fennáll.

S ezúttal nem csak az ellenzék tiltakozik Băsescu elképzelése ellen, hanem az egyelőre még a kormányban és a koalícióban lévő RMDSZ is. Az első, tegnap reggel folytatott megbeszélések a demokrata-liberálisok és az RMDSZ között nem jártak eredménnyel. A szövetség nem ért egyet a nyolc mamutmegyével, ők tizenhatot szeretnének, s ragaszkodnak ahhoz, hogy a székely megyék önálló területi-adminisztratív egységbe kerüljenek, amellyel – szeparatizmust, irredentizmust etc. kiabálva – sem Băsescu, sem a Demokrata Liberális Párt, sem az ellenzék nem ért egyet. Erre mondják a sakkban, hogy patt.

Mindenesetre, ha az RMDSZ nem szavazza meg a nagyobbik kormánypárt elképzelése szerint felelősségvállalási eljárással létrehozandó nyolc megyére vonatkozó jogszabályt, akkor ennek az elképzelésnek egyelőre vége is lehet. A koalíció ugyanis az RMDSZ voksai nélkül képtelen megszavazni bármit is, parlamenti többsége hétről hétre látványosan csökken. Akkor meg jöhetnek Băsescu elnök újabb ötletei, hosszú, viharos, forró nyárra számíthatunk.

Az más kérdés, hogy az RMDSZ kilép-e a koalícióból, ahogy több vezető politikusa az elmúlt napokban meglebegtette. Mert ha igen, akkor nemcsak a Boc-kormány bukhat meg, a liberális-demokrata hatalomnak is vége lehet. A tét nagy! Ezért most a politikai boszorkánykonyhában zsarolások csapnak össze zsarolásokkal, elválik, milyen eredménnyel.

Háromszék.ro

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »