Sikerült tárolniuk az antianyagot kanadai tudósoknak

A Nature Physics nevű tudományos lapban megjelent cikk szerint Makoto Fujiwarának és kanadai munkatársainak  sikerült üvegbe zárniuk az antianyagot mintegy 16 percre. Bár az időtartam nem tűnhet nagy áttörésnek, ezt megelőzően a kutatóknak csak másodpercek töredékrészéig sikerült épen tárolniuk.  Az anyag és az antianyag ugyanis közömbösítik egymást, ha kapcsolatba kerülnek. Ezért az antianyagnak nem szabad hozzáverődnie a tárolóanyag felületéhez.

A hosszabb tárolás azért fontos tudományos körökben, mert lehetővé teszi az antianyagon való kísérletezést. A szakembereknek így talán lehetőségük lesz a jövőben felfedezni a keletkezés egyik legnagyobb rejtélyét.

A tudományos világ többsége által elfogadott elmélet szerint anyagnak és antianyagnak egyenlő mennyiségben kellett volna létrejönniük az univerzum születésekor. Ebben az esetben csak fény és más energiaformák maradtak volna fent. Ám e helyett valamilyen oknál fogva az antianyag nagy mennyisége eltűnt.

Az a 40 fős ALPHA  csoport, amelynek többek között Fujiwara és még 13 kanadai tudós is a munkatársa, a svájci-francia határon működő CERNben (Nukleáris Kutatás Európai Intézetében) dolgozik.

Kummer Lívia

Friss hírek