Nem adnak mérget a németek Amerikának

Szokatlan kéréssel találta magát szemben Philipp Rösler (FDP), a német kormány új gazdasági minisztere: a Spiegel Online információi szerint amerikai kollegája, Gary Locke Németországból kívánta volna megoldani a kivégzéséken használatos halálos injekciók egy hatóanyagának importját.

Rösler Angela Merkel kancellárt kísérte el hivatalos útjára az Egyesült Államokba, ahol az amerikai gazdasági miniszterrel folyatott beszélgetések során eredetileg a szabad világkereskedelemről és gyógyszerek bevethetőségéről tárgyaltak volna. Rösler, aki végzettségét tekintve orvos és korábban az egészségügyi miniszteri posztot töltötte be, igencsak meglepődhetett, amikor Locke megkérdezte, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy az Egyesült Államok, akik az egyetlen, kivégzésekor engedélyezett narkotikum hiányában szenvednek, Németországból szerezzék be az érzéstelenítő szert. „Tudomásul vettem és elutasítottam ”- nyilatkozta Rösler a Spiegel információi szerint. A gazdasági miniszter hozzátette: „Amennyiben exportmegkeresésekre kerülne sor a német gyógyszeripar felé, azt meg fogom tiltani”. A thiopentálnak nevezett hatóanyag esetleges exportjának esetében Rösler akár a peres útig elmenne, amelyre a miniszter munkatársainak állítása szerint „egyes beavatkozásoknál” a tárcának lehetősége is van. Rösler szerint azonban jelenleg nincsenek ilyenfajta megkeresések a gyógyszeripar felé. A gazdasági miniszter a Locke miniszterrel folytatott beszélgetése során utalt katolikus hitére, ezzel magyarázva az üggyel kapcsolatos hozzáállását. „Az amerikaiak tudomásul vették” – tette hozzá a miniszter.

A gazdasági miniszter szerint az amerikai kollégának tudomása volt arról, hogy Rösler még egészségügyi miniszterként írásban kérte a német gyógyszergyártókat, hogy amennyiben thiopental szállítására érkezne megkeresés az Egyesült Államokból, akkor annak a cégek ne tegyenek eleget. A háttérben az amerikai gyártó az szállítási nehézségei álltak. Annak idején az a hír járta, hogy a kiviteli tilalom elrendeléséhez nincs jogi lehetőség.

Balog Anna

Friss hírek