Román régiók: a közös, egységes fellépésen múlik minden

A hazai magyar lakosságra a következő időszakban alighanem a legnagyobb kihívás súlya nehezedik, kátyús, gödrös válaszút áll előttünk: az, hogy az ország hirtelen, fuzsitus régiósítása közepette a tömbmagyar területen élők együtt tudnak-e maradni, szétcincálják-e őket több adminisztratív terület között, vagy akkora régióba ékelik, olvasztják bele, amelyből ki sem látszik, fizikai határvonalai nem rajzolódnak ki.

Mindez elsősorban azon múlik, hogy az erdélyi magyarok végre képesek lesznek-e egységben és egységesen fellépni, vagy tovább folyik egymás gyötrése, devalválása, a szájjáratás és frázispufogtatás, hogy így meg úgy az autonómia, ki és miért nem „harcolta” ki, kik vonuljanak ki a politikai pástról, mert mi jobban tudjuk, mint bárki más, hogy mit is kell tenni.

Látnunk és tudnunk kell, hogy ami számunkra természetes és normális – a három székely megye, azaz Székelyföld, illetve a Partium együtt maradása –, az mások számára megsemmisítendő, térképről letörlendő tétel, hisz „ilyen nincs is”, nem is volt, ez a térség időtlen idők óta ősi román föld. Ennek az alaptalan, történelmietlen ostobaságnak csak úgy lehet ellene szegülni, ha hangadó politikusaink, a hazai magyar értelmiség képes lesz arra, hogy a közömbösség, a széthúzás ellen a tömegek – képletesen mondom – hadrendbe állítására összpontosítsa figyelmét, ha ebben az egységes akarat a domináns elem. Ha képesek leszünk, amennyiben ez szükséges, tömegesen utcára vonulni, a nemzetközi érdeklődést felkelteni ügyünk iránt, ha hisszük mi magunk is, hogy ellenkező esetben a szétdaraboltságunk etnikai létünk, nyelvünk, kultúránk, nemzeti együvé tartozásunk felszámolását eredményezi.

1968-ban Háromszék a mozgás irányát, a fő erővonalakat tekintve nem alkudott. Akkor Brassó bekebelezési szándékát semlegesíteni tudtuk. Közben azokat a térségi funkciókat, amelyek a ’68-as megyésítés után önállóságunkat biztosították, apránként elveszítettük. Figyeljük meg, hogy milyen társadalmi feladatkörök csúsztak át brassói fennhatóság, irányítás alá.Hagyjuk tehát az ötletversengést, azt, hogy ki mit mondott ki hamarabb, ki nem kiabálta ki húsz év alatt a mennyei viszonyokat Székelyföldön. Ne játsszunk a tűzzel, mert amink most van, torzsalkodásaink és hergelődéseink közben az is eléghet. És nemcsak egyedenként, hanem nemzetrészként is porrá és hamuvá válunk.

Hazabeszélve: a három székely megye együvé tartozását követeljük. Nemcsak mi, és nemcsak az innen elszármazottak, hanem minden magyarok, bárhol is élnek.

Háromszék.ro

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »