Régi-új költségvetést akar a kanadai kormány

Jim Flaherty pénzügyminiszter ebben az évben másodszor tárta a kanadai Képviselőház elé ugyanazt a költségvetést.

Márciusban a pénzügyminiszter felszólalását előrehozott választások követték. Azóta a Torykat többséggel újraválasztották Kanada szövetségi államának élére és a nép támogatásában megerősödött vezetők a márciusi költségtervezetet tárták újra a Parlament elé, amelyet az most kénytelen lesz jóváhagyni.

A terv nagy vonalakban arra épül, hogy a gazdasági válság alatt felgyülemlett államadósságot ledolgozzák a következő öt-hat éven belül. Ennek következtében több állami kiadásból is lefargnak majd, mérsékelik a különböző támogatásokat, ugyanakkor továbbra is jelentős adókedvezményt nyújtanak az ország területén lévő nemzetközi nagyvállalatoknak.

A kormányt máris vádolják a költségvetés pontatlansága és ködös megfogalmazása miatt. A Toryk négymilliárd dolláros megtakarítást terveznek, de Flaherty pénzügyminiszter nem nevezte meg tételesen, hogy ezt mely programok megszüntetésével spórolják meg. A politikus említett néhány intézkedést arra nézve, hogy miképpen akarják növelni bevételeiket. Például a Toryk szerint milliókat nyernek majd a bűnvádi eljárások hatékonyságának fokozásával. (Felmerül a kérdés, hogy öt éves kormányzásuk alatt miért hagyták, hogy ne a lehető leghatékonyabban működjön) és vagyonokat takarítanak meg Ottawában hasonló célt kitűző programok tematikus összehangolásával a Humán Erőforrások és Készségfejlesztés Kanada nevű szervezet égisze alatt.

Bár a Toryk költségvetése gyakorlatilag a választások előtt is ismert volt, továbbra sem nyilvánvaló az állampolgároknak, hogy a kormány miből fogja mindezt finanszírozni.

Kummer Lívia

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »