Tovább nőtt a magyar államháztartási hiány

Májusban tovább nőtt az államháztartás hiánya, amely az idei év első 5 hónapjában az egész évre tervezett mutató 105,4%-ára emelkedett. A költségvetés májusban 58 milliárd forintos deficitet halmozott fel, amivel összesen 724,2 milliárdra emelkedett az idei hiányszám. Ez önmagában még nem kell, hogy aggodalomra adjon okot, hiszen a Nemzetgazdasági Minisztérium többször jelezte, hogy az év második felében – egyszeri tételeknek köszönhetően – visszaáll a tervezett szintre a deficitmutató. Ennek a „visszatérésnek” júniusban már érződnie kellene, hiszen a magánnyugdíjpénztárakból átáramló transzferek egy része megérkezik az adósságkezelő alapba, igaz a készpénzesítés folyamata még időt vehet igénybe.

Ennek ellenére az egyik hazai hírportál úgy értesült, hogy a minisztérium gigahiányt vár júniusra, aminek mérete elérheti az 500 milliárd forintot is (ami önmagában az egész éves terv 70%-a lenne). Egyelőre nem ismertek az okok, hogy mi miatt ugrana így meg a deficit, valószínűsíthető, hogy egyszeri elkönyvelésre kerülhet sor, például valamelyik állami szolgáltató által felhalmozott adósság szanálására.

Mindenesetre aggasztónak nevezhető, hogy milyen mértékben lazul a fiskális pálya tervezhetősége Magyarországon, mind a kiadási tételek, mind pedig a bevételi elemek tekintetében. Gyakorlatilag az ebből fakadó veszélyekre figyelmeztetett tegnap ország-ajánlásában az Európai Bizottság is, amely szerint további intézkedésekre lehet szükség ahhoz, hogy a költségvetés strukturális egyenlege javuljon, máskülönben a költségvetési pálya kevésbé lesz tartható a következő években.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Célegyenesben a veszteséges Air India privatizációja

Az indiai kormányzat még a koronavírus-járvány előtt jelentette be, hogy teljes egészében megválna az Air India légitársaságtól, amely már a vírusválság előtt is jelentős adósságot halmozott fel. Korábban a tulajdonrész felének értékesítésével próbálkoztak, de akkor nem akadt egyetlen ajánlattevő sem.

Read More »