Szigorítania kellene a jegybanknak

Kamatdöntő ülést tartanak ma Frankfurtban és Londonban, a piacon továbbra sem számítanak emelésre sem az EKB, sem pedig a Bank of England részéről, bár mindkét gazdasági övezetben indokolttá vált a szigorítás, ennek gyakorlatilag csak az időzítése a kérdés.

13:00-kor esedékes az angol jegybank ülése, amely nem csak a rekord alacsony 0,5%-os kamatrátáról hoz döntést, hanem a 200 milliárd fontos kerettel működő kötvényvásárlási programról is. Bár egyelőre a brit gazdasági növekedés lassulása a várakozásoknál visszafogottabban ütött be, az inflációs folyamatokkal kiegészülve indokoltnak tűnik, hogy beemeljen a BoE még az idén legalább 25 bázisponttal. Ezt a bizonytalanságot érzi a font is, emiatt az USDGBP gyakorlatilag tavaly december óta egy egyenletesen süllyedő pályán mozog.

Az eurózónában hasonlóan összetett folyamatok fölött diszponál a jegybank, amely elképzelhető, hogy tovább szünetelteti az áprilisban megkezdett kamatemelést. Egyelőre a gazdasági és pénzügyi döntéshozókat a görög adóssághelyzet rendezése köti le, és ebből az EKB sem tudja kivonni magát. Egyes becslések szerint 445 milliárd eurós kitettsége van az EKB mérlegének a periféria kötvénypiacain, emiatt kerültek a jegybankárok szembe a kötvények névértékének levágásában gondolkodó uniós vezetőkkel. Valószínűleg a 13:45-kor esedékes döntést követő sajtótájékoztató fő témája az adósságkrízis lesz, és itt érdemes is lesz odafigyelni Trichet értékelésére, hiszen bármilyen döntés is szülessen a görög adósság sorsáról, abban az EKB megkerülhetetlen szereplő, vagyis a jegybankárok hozzáállása piaci iránymutatás szempontjából sem elhanyagolható.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »