Kína elismerte: repülőgép-hordozót épít

A kínai hadsereg vezérkari főnöke először ismerte el hivatalosan, hogy az ország repülőgép-hordozót épít. Csen Ping-tö (Chen Bingde) tábornok azt nem árulta el, hogy a hordozót mikor fogják hadrendbe állítani, de egy hongkongi lap szerint erre még e hónapban sor kerülhet – jelentette a BBC.

A vezérkar egyik tagja, Csi Csien-kuo (Qi Jianguo) úgy nyilatkozott, hogy Peking defenzív stratégiát követ, a hordozó pedig „biztosan nem fog belépni más országok parti vizeire”. Ugyanakkor kiemelte, hogy Kínára „komoly nyomás nehezedik” a Dél- és Kelet-kínai-tengeren, a Sárga-tengeren, illetve a Tajvani szoros régiójában, hozzátéve, hogy „jobb lett volna”, ha Kína hamarabb elkezdeni fejleszteni a Népi Felszabadító Hadsereg mélytengeri képességeit. Liang Kuang-lie (Liang Guanglie) védelmi miniszter még 2009-ben úgy fogalmazott: Kína az egyetlen jelentős ország, amelynek nincs repülőgép-hordozója, így nem várható el tőle, hogy ne szerezzen be egyet.

Kína hordozó-építése már korábban is nyílt titoknak számított. Egy hongkongi cég 1998-ban vásárolta meg a Varjag névre keresztelt, félkész hajót Ukrajnától, melyet 2002-re vontattak át Kínába. Az első híradások még arról szóltak, hogy a cég kaszinóvá akarja átépíttetni a hordozót, azonban a közelmúltban nyilvánvalóvá vált, hogy a hajót a hadsereg vette kezelésbe Talian (Dalian) kikötőjében. Egyes források szerint a hadsereg 2008-ban már megkezdte pilótái kiképzését a hordozó használatára való felkészülés jegyében, továbbá tárgyalásokat folytatott Oroszországgal a hajón szolgálatba állítandó Szu-33-as gépek vásárlásáról is.

Mészáros Tamás

Friss hírek