A kormány totojázik, az államcsőd meg közeleg

Patthelyzet van kialakulóban a második görög mentőcsomag körül. Az eurózóna tagállamok, és az EKB a 110 milliárd eurós hitelkeret helyébe lépő új elem (amelynek mérete szintén 100 milliárd euró körül alakulhat) tárgyalásakor azt próbálják elérni, hogy a kötvénytulajdonosok belemenjenek az adósságátütemezés valamilyen formájába. Már Jean-Clause Trichet, az EKB elnöke is erről beszélt, pedig korábban a hatalmas kitettsége miatt a frankfurti jegybank az egyik legvehemensebben tiltakozott a görög adósság átstrukturálásával kapcsolatban, de most azt nyilatkozta, hogy önkéntes alapon bevonhatóak a magánbefektetők, akikkel arról kell megegyezni, hogy a 2014-ben lejáró görög állampapírokat megújítsák, vagyis automatikusan ne csökkentség a görög piaci kitettségüket.

Athénban bizonyosan megörültek az EKB-álláspont puhulásának, ám kevésbé volt örömteli a hír, hogy a nagyobb nemzetközi hitelminősítők azt jelezték: elképzelhetetlen az ilyen „önkéntes” vállalás, ezért az ilyen irányú próbálkozásokat ugyan úgy csődeseménynek tekintik.

Pénzügyi körökben arról is találgatások zajlanak, hogy mekkora is lehet az EKB teljes kitettsége az eurótérség perifériájának piacán, hiszen tetemes mennyiségű innen származó kötvény nyugszik a mérlegében, amelyet fedezetként helyeztek el, és még közvetlen piaci műveletekkel is vásárolt ebből a jegybank. Becslések szerint 445 milliárd eurós kitettsége lehet a jegybanknak, vagyis 4,25%-os eszközérték csökkenés kinullázná az EKB tőkéjét. Nem csoda a jegybanki óvatosság.

Németországban arról írnak a lapok, hogy muszáj lesz az átütemezést végrehajtani, akár csődnek számít az, akár nem. Egyes jól értesült források azt is tudni vélték, hogy átlagban 7 éves határidő eltolást szeretne Berlin elérni. Most minden a tárgyalások menetétől függ, rengeteg az érintett és még az sem garantált, hogy az Ecofin június végi csúcstalálkozóján jóváhagyják a következő hitelelem átutalását, bár a jelenlegi légkörben nem lenne pozitív üzenete annak, ha Görögországot azonnal bedöntenék.

Kitekintő / Equilor

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »