Mindenképpen csökkenteni kell a munkanélküliséget

„Európa 2020: a foglalkoztatás jövője Európában és Olaszországban” címmel konferencia került megrendezésre tegnap Rómában az UGL szervezésében. A kezdeményezés ráirányította a figyelmet a foglalkoztatás témakörének jelentőségére az Európai Bizottság által kidolgozott növekedési stratégián belül.

A konferencián – melyet Roberta Ammendola olasz televíziós újságíró (Rai Tg3 Lazio) vezetett – részt vett Anna Maria Darmanin, az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) alelnöke, Antonio Marzano, az Olasz Nemzeti Gazdasági és Munkaügyi Tanács (CNEL) elnöke, valamint Giovanni Centrella az Általános Munkaügyi Szövetség (UGL) főtitkára.

Az Európa 2020 stratégia, mely az elkövetkezendő évtizedre az EU intelligens, fenntartható és inkluzív gazdasági és társadalmi növekedését irányozza elő, meglehetősen ambiciózus terv, azonban minden felszólaló egyetértett abban, hogy nélkülözhetetlen a jelenlegi gazdasági és szociális válság elleni küzdelemhez, illetve annak elkerülésére, hogy hasonló események megismétlődjenek a jövőben.

A konferencia mélyrehatóan vizsgálta az európai gazdaságélénkítés stratégia által előirányzott módozatait, valamint a szociális partnerek szerepét annak végrehajtásában. Anna Maria Darmanin alelnök felszólalásában külön kiemelte, hogy „az európai civil társadalomnak segítenie kell az Uniót azoknak a céloknak az elérésében, melyeket az 2020-ig tűzött ki maga elé, illetve támogatnia kell a stratégia végrehajtását európai és nemzeti szinten”. Az alelnök emellett rátért a fiatalok kérdésére, és emlékeztetett arra, hogy „az Európa 2020 stratégia végső célja, hogy jobb jövőt kínáljon az európai fiatalok számára, akik a jelenlegi válság, illetve a lisszaboni stratégia kudarcának áldozatai”.

A vita ezután arra összpontosult, hogy közös fellépésre van szükség a jelenlegi zsákutcából való kijutáshoz. „Nem fogunk tudni kilábalni a válságból, ha minden egyes állam magányos harcosként küzd” –hangsúlyozta Giovanni Centrella főtitkár, aki felszólalásában védelmébe vette az Európa 2020 stratégiában jelzett irányítási rendszer lehetőségét, mely a tagállamokat politikai, gazdasági és szociális jellegű döntéseiket megelőző koordinációra kötelezi. „Továbbra is meggyőződésünk, hogy az európai polgárok jóléte és kohéziója, következésképpen az Európai Unió kilátásai is azoktól a válaszoktól függenek, amelyeket mindenekelőtt a foglalkoztatás terén adunk majd” – tette hozzá összegzésképpen.

Végezetül Antonio Marzano elnök szólalt fel a fiatalokkal kapcsolatos témakörben, és mélyrehatóan foglalkozott a fiatalok munka világával való kapcsolatával, valamint az európai és nemzeti politika által az innováció és a fejlesztés terén felhalmozott elmaradással.

Kitekintő / Euractiv.hu

Friss hírek