Gazdaság: valamire készül az Orbán-kormány

Informális pénzügyminiszteri találkozót hívhat össze június 14-re Brüsszelbe a magyar elnökség a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomag megvitatására – adták értésre jól értesült források kedden.

A magyar elnökség szándékai szerint június 14-én Brüsszelbe invitálná a tagállamok pénzügyminisztereit a gazdasági kormányzás megerősítéséről szóló hatos jogszabályi csomag megvitatására – közölték nevük elhallgatását kérő források kedden Brüsszelben.

Az informális vacsora célja a hatos jogszabályi csomagról szóló végleges megállapodás előmozdítása volna – tették hozzá illetékesek. A tervezett, de hivatalosan még nem bejelentett informális ülés az elnökség bizakodását tükrözi, hogy a következő napokban sikerül megállapodni az Európai Parlamenttel az EU-n belüli költségvetési és a makrogazdasági felügyelet megerősítéséről szóló jogszabályi javaslatokról.

Az elnökség kedden is tárgyalt a trilógus (háromoldalú egyeztetés) keretében az EP delegációjával és a jelek szerint a felek lépésről-lépésre közelebb jutnak a kompromisszumhoz. Néhány kérdésben ugyanakkor a Tanács nem hajlandó engedni, ezek közé tartozik az is, hogy továbbra is politikai mérlegelés tárgyává kívánja tenni azt, hogy a költségvetési fegyelem megszegése esetén szankciókat vezessenek be tagállamokkal szemben.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek